Előnyben a helybeliek

Eredeti céljának megfelelően kívánja működtetni a Vidékfejlesztési Minisztérium az úgynevezett Leader-programot, és ennek megfelelően a helyi közösségek dönthetik el a jövőben, hogy milyen célokra kívánják felhasználni a vidék gazdasági fejlesztését célzó pénzeket. A tárca emellett egyszerűsítené a pályáztatási eljárást, és átláthatóbbá tenné a források felhasználását. A program átalakításának tervezete a héten kerül a szakmai szervezetek elé.

Dénes Zoltán
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt a bormarketingalap sorsa. Befejeződni látszik a vita, hogy ki is kezelje a borászok által önként vállalt literenkénti befizetések nyomán eddig összegyűlt megközelítőleg egymilliárd forintot. A bormarketingkasszát a jövőben teljes mértékben az Agrármarketing Centrum fogja átvenni – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Simon Péter, a szervezet igazgatója. Mint mondta, a tervek szerint konkrét borrégiók és szőlőfajták reklámozását tervezik, a döntéshozatalba pedig a jogszabályoknak megfelelően a szakmát is bevonják. Az Agrármarketing Centrum az elkülönített bormarketinges pénzeken kívül jövőre megközelítőleg további egymilliárd forintot fordíthat a hazai agrártermékek és élelmiszerek bel- és külföldi népszerűsítésére. Simon Péter beszámolt arról is, hogy a vidékfejlesztési miniszter kérésére egy, a kormányzási ciklus végéig terjedő stratégiai tervet készítenek, amely tartalmazni fogja azt is, hogy mely külföldi rendezvényeken mutathatják be a hazai termékeket. Mint monda, jövőre különös hangsúlyt szeretnének helyezni a belföldi piacra, illetve Lengyelországra; a termékek közül pedig a magyar tej, a sajtféleségek és a zöldség-gyümölcsök marketinges támogatását tervezik.


Ezen a héten bocsátja társadalmi vitára a Vidékfejlesztési Minisztérium a vidék gazdasági fejlesztését szolgáló úgynevezett Leader-program átalakításának tervezetét – tájékoztatta lapunkat V. Németh Zsolt. A vidékfejlesztési államtitkár szerint az előző kormány leginkább klientúrájának megerősítésére igyekezett felhasználni az elvileg a helyi vidékfejlesztési kezdeményezések felkarolását és pénzügyi támogatását szolgáló programot. Az átalakításra nemcsak ezért, hanem azért is szükség volt, mert alig néhány esetben érvényesülhetett az alulról érkező kezdeményezés elve, ami az unió alapgondolata volt a program létrehozásakor. Emellett a végrehajtás túlbürokratizált, a pénzek mozgása pedig még így is gyakran követhetetlen, illetve okszerűtlen volt.
A tervezet értelmében a szakmai szervezetek november végéig fogalmazhatják meg javaslataikat a rendszer átalakításával kapcsolatban, s lehetőség szerint 2011 első felében sor kerülhet a pályázatok meghirdetésére. Az Új Magyarország vidékfejlesztési programon belül erre még megközelítőleg 100 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A társadalmi vitára váró tervezett szerint teljesen átalakítanák a pályázatkezelési és -ellenőrzési rendszert, illetve a döntéshozási mechanizmust. Az egyik legfőbb változás az lenne, hogy a pályázatkezelés elektronikusan zajlana, az ügyfélkapun keresztül. Az elképzelések szerint évente két alkalommal hirdetnének meg pályázatokat. A kiírás és a pályázatok elbírálása között legfeljebb fél év telhet el. Emellett differenciáltan kezelnék a kisebb értékű pályázatokat, mivel ezek esetében nem indokolt a nagyobb beruházásoknál alkalmazott bonyolult eljárási szabályok alkalmazása.
Annak érdekében, hogy ténylegesen érvényesülhessenek a helyben élők elképzelései, egyszerűsítenék az akciócsoportokhoz való csatlakozási lehetőséget és felülvizsgálják a helyi stratégiákat. Ezúttal teret szeretnének engedni annak, hogy érvényesüljön az alulról jövő kezdeményezések elve, ezért a helyi stratégiák kidolgozásának első lépése az lesz, hogy begyűjtik a helyiek fejlesztési elképzeléseit. Ennek alapján a közösség kialakíthatja majd a helyi igényeket tükröző fejlesztési célterületeket.
A helyi akciócsoportok kötelesek lesznek honlapjukon közzétenni működési költségeiket. A vidékfejlesztési tárca elképzelései szerint más módon is javítanák a számonkérhetőséget, de ösztönző feltételeket is beépítenének a rendszerbe. Így például a meghatározott feltételeket nem teljesítő helyi akciócsoportoktól forrásokat vonnának meg, a jól teljesítők pedig többlettámogatásban reménykedhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.