És ön kinél bankol?

Seszták Ágnes
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az ostoba szófacsarás igazából sértésszámba is mehetne egy olyan országban, ahol a lakosság háromnegyedének egyetlen fillér megtakarítása sincs. Úgyhogy minden elismerésünk azé a kedves hölgyé, aki fűt-fát meghívathat az aktuális reklámban az esküvőjére, mert a vőlegénye az X banknál bankol, és 700 ezer forint személyi kölcsönt már fel is vehet kilencvenhat hónapra. Emlékezetes lagzi lesz. Hogy a magyarok miért nem sietnek megtakarítani, annak több oka van, de nem az, amire az MNB elnöke célzott: oda az öngondoskodás, ha a magánnyugdíjpénztárakat elsorvasztja a kormány. Nálunk öngondoskodásról szó nincs, először is mélyen beleivódott az emberekbe a szocialista ideológia: az állam majdcsak kihúz a bajból. Másodszor: a jelenlegi keresetekből nem lehet félretenni, a magyar munkavállaló az uniós bérszínvonal egyharmadán csücsül. Harmadszor: a lakosságnak jelentős megtakarítása volt még a rendszerváltozás környékén, ami a megszűnt munkahelyek, az átalakuló életforma és a felfelé kúszó rezsiköltségek miatt riasztóan megcsappant. A reálbérek csökkentek, és aki valamilyen szinten tartani akarta megszokott életformáját, előbb-utóbb hitelhez folyamodott. Bejöttek a külföldi bankok, és elkezdődött egy óriási hitelezési hullám.
Egy ország, amely soha nem tapasztalta meg a fogyasztás örömét, megrészegülve kezdett vásárolni. Vagy nem fogták fel, vagy nem akarták felfogni, hogy a hitelt vagy a kölcsönt vissza kell fizetni, kamatostól. 2008 körül Magyarországon sokan eljutottak oda, hogy adósságspirálba gabalyodva már a kölcsönöket is kölcsönökből törlesztették. Furcsa volt az a szidalomözön, az a gyermeki düh, ahogy nekitámadtak az egyik készpénzkölcsönt közvetítő cégnek, fel sem fogva annak súlyát, hogy a kölcsönadó a szerződés értelmében hetenként jött a törlesztésért. Uzsorára panaszkodtak az adósok, és természetesen az államhoz fordultak segítségért. Úgy tűnik, a magyarok pénzügyi műveltsége majdnem a nullával egyenlő. Amíg az OTP volt az egyetlen pénzgyűjtő hely, még átlátható volt az élet, de amióta sok bank, sokféle ajánlat, meg tőzsde, állampapír, portfólió és csalafinta szerződések vannak, durvul a helyzet. Egy felmérés szerint a lakosság 73 százalékának nincs megtakarítása, 50 százaléka negatívan áll a pénzügyi témákhoz, 65 százaléka nem érti a pénzügyekkel kapcsolatos információkat. Akkor miért csodálkozunk azon, hogy a bankok simán rábeszélték ügyfeleiket az úgynevezett devizaalapú hitelekre, s ez jelenleg több százezer embernek okoz megoldhatatlan pénzügyi problémákat?
Mivel a lakosság jelentős része eladósodott részben a devizahitellel, részben fogyasztási vagy szabad felhasználású hitelekkel, nem értjük, miféle megtakarítást szeretne az MNB elnöke forszírozni. Nem beszélve arról, hogy négy-öt százalékos kamatra ugyan kinek éri meg akár egyetlen forintot is a bankba tenni? Akinek pénze van, az aranyat, földet vagy ingatlant vesz. A nagy átlagnak azonban nincs leköthető pénze. Két keresőre számítva ma egy városi házaspár a következőkre költi el a jövedelmét: lakástörlesztés devizában vagy forintban, közös költség, állandóan emelkedő villanyáramár, folyamatosan emelkedő víz- és csatornadíj, nagyon drága gázdíj, mobil- vagy vonalastelefon-díj, kábelcsatorna díja, internet-hozzáférés, biztosítás, ha van kocsi, annak fenntartása, ha nem, a bérletek ára, esetleges újság-előfizetés, számlavezetési díjak. És ebben a máris horribilis összegben nincs benne a lakás karbantartása, a gyermeknevelés, az étkezés, az öltözködés, a művelődés vagy a legszerényebb hobbi, mint például hét végi kirándulás, edzőterem, fodrász, éttermi ebéd vagy egy közös születésnap.
Hogy ők hol bankolnak? Sehol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.