Fémkutatás amerikai támogatással

Nagy Áron
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutatási-fejlesztési megállapodást kötött a napokban a borsodi megyeszékhelyen a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány anyagfejlesztési osztályával a világ egyik legnagyobb alumíniumipari gyártója, az amerikai Alcoa – tájékoztatta lapunkat a magyar szervezet. Németh Csaba szóvivő elmondta, sikeres laboratóriumi tesztek esetén a nagyvállalat a kísérleti üzemi teszteket és az első ipari alkalmazásokat is hazánkban tervezi. A közalapítvány miskolci intézetének ez az első amerikai kutatás-fejlesztési szerződése. Az első fázis négy hónapos kutatómunkát jelent, s a cél egy új alumíniumgáztalanítási technológia kifejlesztése az amerikai cég támogatásával.
A szóvivő elmondta, céljuk az anyagban (olvadékban) található hidrogéntartalom csökkentése, mivel ez jobb minőségű alumínium- ötvözetet eredményez. Az eddigi technológiának az időtartamát ötödére kell csökkenteni. A jelenlegi eljárásban nagy, csaknem centiméteres buborékokat juttatnak be az olvadékba, a magyar kutatók most milliméternél is kisebb buborékok injektálásával próbálkoznak meg.
A kutatás-fejlesztés irányítója, Babcsán Norbert a szervezet innovációs tanácsadója, a miskolci intézet anyagfejlesztési osztályának vezetője. A fiatal mérnök a fémhabkutatásokkal tíz éve foglalkozik, ebből öt évet külföldön, Berlinben dolgozott. A Bay Zoltán intézetben három éve folynak ilyen irányú kutatások, amit az első körben az Európai Űrügynökség (ESA) finanszírozott. Jelenleg négy kutató dolgozik ezen a témán Babcsán Norbert vezetésével.
A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az alumíniumipari céggel stratégiai partnerségre törekszik, s ebben a Miskolci Egyetem szakmai potenciáljára is számít – magyarázta Németh Csaba, majd megjegyezte: az amerikai vállalat egyben a magyar alumíniumipar legnagyobb szereplője is. A cég pittsburghi kutatás-fejlesztési központjában nyolcszázan dolgoznak és főleg a kísérleti üzemi technológiákkal foglalkoznak. Az új eljárás kidolgozására mégis a miskolci közalapítványt kérték fel, s a szerződés pénteki aláírásával az első ilyen kutatási szerződés köttetett meg magyar partnerrel. A Bay Zoltán közalapítvány remélhetőleg két fiatal kutatónak tud majd munkát adni évente – tette hozzá a szervezet szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.