Fúziós étkek laikusoknak otthoni inspirálódásra

Tel-Aviv, Lyon és Amszterdam nevezetes vendéglőiben szerzett tapasztalatokat, háromszáz szakács közül ő volt az egyik, aki a Michelin-csillagos Pierre Orsinál tanulhatott, séfje volt a Barakának, létrehozta saját nevével fémjelzett éttermét, most az Abacus Hotel kreatív séfje. Segal Viktor jelenleg a hazai csúcsgasztronómia etalonja. A fúziós konyha hazai mestere múlt héten jelentette meg Színek és ízek című első szakácskönyvét. Gyorstalpaló séftanfolyam a hétköznapokra.

Makrai Sonja
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A z ember csak félve meri a fakanalat a kezébe venni, hogy vacsorára például libamájmousse-t vagy konfitált csirkezúzát készítsen a családnak. Vagy épp nem mer a megszokott ízektől elszakadni, az egrest lilahagymával együtt köretnek használni, az ananászt curryvel fűszerezni, a gránátalmát sajttal enni, a sertésszűzhöz paradicsomlekvárt adni. Persze ez valahol érthető is, ha a hazai gasztronómia múltjára gondolunk, és ha már itt tartunk, a fúziós konyha esetében is erős rétegműfajról van szó. Segal Viktor könyve azonban pont ezeket a korlátokat feszegeti. Testközelbe hozza a csúcsgasztronómiát. A mesterszakács nem vár el mást a laikus, egyszerű „szakácstól”, aki kezébe veszi a könyvet, csak hogy merjen vagány, kísérletező lenni. Az ízek világában nincs határ, az állandóság ott nem létezik. Ahogy Segal Viktor fogalmazza meg: ha elzárkózunk, lemaradunk.
A Színek és ízeket a séf kedvelt alapanyagaiból – sütőtök, csirke, körte, padlizsán, paradicsom, libamáj, cékla, édeskömény, eper, kacsa és csokoládé – készült receptblokkok alkotják. Egyszerűség és arisztokratikus nemesség, harmónia és merészség egyszerre jellemzi ezeket az ételeket, amelyektől nem szabad megijedni. Ha valaki megveszi ezt a könyvet, nem hagyhatja a polcon porosodni, amit csak ábrándozás céljából csap fel néhanapján.
Segal Viktor ezekkel a félelmekkel teljesen tisztában volt, ezért is kérte fel Mautner Zsófit, a Chili & Vanília gasztroblog szerzőjét, hogy segítsen neki közérthető szavakba önteni az ételek – olykor bonyolult – elkészítésének módját, vagy épp a libamájmousse receptjét gondolta újra, hogy egy egyszerűen felszerelt konyhában is kivitelezhető legyen. A könyv elkészülésénél amatőr szakácsok is tesztelték, mennyire főzhetők ezek az ételek. E sorok írója is kipróbált egy-két fogást, és büszkén állítja: nagy sikert aratott a grillezett narancsos padlizsánkrémlevessel és a sütőtökös, laskagombás, újhagymás házi tagliettellével, amelyet ő maga gyúrt. Persze azért is vállalkozott erre a feladatra, mert tudta, Segal Viktor nem lesz ott a kóstolók között.
A mesterszakács a receptek összeállításánál törekedett arra, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzon, amelyek itthon is beszerezhetők, némelyikért ajánlott azért kulináris szakboltokat felkeresni. Odafigyeltek arra is, hogy egy-egy recept elkészítése anyagilag se terhelje meg a főzni vágyókat. Így inspirálva őket arra, hogy vágjanak bele ebbe a játékba.
Minden étel esetében önálló képzőművészeti alkotásról van szó, amelyben a színek és az ízek harmóniában léteznek egymással. Eszszenciájuk nem kifejezetten az alapanyagokban keresendő, a fő szempont a párosítás, még ha oly merésznek tűnik is. De ehhez, ha az ember ki akar szakadni egy-egy vacsora idejére a megszokott ízek halmazából, kell egy olyan sorvezető, mint Segal Viktor könyve.
(Segal Viktor: Színek és ízek. Book Kiadó Kft., Bp., 2010, 4990 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.