Halott diplomatákat vizsgál Berlin

Ismét a náci birodalom időszaka ad témát a német belpolitikának, egész pontosan a barnarendszer halott diplomatái okoznak zavart a Bundestagban. A volt külügyminiszterek összecsaptak az örökké „népszerű” ügyben.

Stefan Lázár
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joschka Fischer, a Zöldek volt külügyminisztere 2003-ban megtiltotta, hogy a „barna generáció” elhunyt tagjairól búcsúztató megemlékezés jelenjen meg a tárca hivatali lapjában, az Inter AA-ban. A szóban forgó diplomaták közül sokan ugyanis a világháborút követően az NSZK szolgálatában folytatták pályafutásukat, tekintet nélkül a múltjukra. A Joschka Fischer elrendelte szabályt ez év elején Guido Westerwelle fellazította, azzal a magyarázattal, hogy egyes esetekben igenis megengedhető a halott pályafutását méltató nekrológ.
A február óta minden feltűnés nélkül érvényes eljárás annak a történészek kidolgozta tanulmánynak a kapcsán kapott aktualitást, amely a hitleri diplomáciai testületet bűnszervezetnek minősíti, mivel ellenállás nélkül kiszolgálta a náci rezsimet és kivette a részét a holokauszt megszervezéséből, az európai zsidók meggyilkolásából.
Ennek hatására váltotta ki a liberális Westerwelle döntése az ellenzék tiltakozását, holott – mint arra a külügyminisztérium szóvivője utalt – az 1928 előtt született diplomaták múltját a róluk szóló akták alapján át kell világítani és amennyiben tagjai voltak a náci pártnak, vagy valamelyik alábbrendelt szervezetnek, akkor – nekrológ nélkül – csak haláluk hírét fogják nyilvánosságra hozni. A tárca egyben bejelentette, a tanulmány adatait felhasználva felülvizsgálják a minisztériumban és a követségeken kiállított arcképcsarnokokat is.
„A történészbizottság tanulmánya azt bizonyítja, hogy még csak most kezdődik a Külügyi Hivatal múltjának a feldolgozása” – mondta Kerstin Müller, a Zöldek külpolitikai szóvivője, és felszólította a minisztert, korrigálja az elhunyt diplomatákra vonatkozó rendelkezését. Westerwelle elődje, a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier hasonlóan foglalt állást, és attól sem riadt vissza, hogy kritikát gyakoroljon az SPD hajdani kancellárja, a Nobel-békedíjas Willy Brandt felett, aki az 1960-as években állt a külügyi tárca élén, és megengedte, hogy a náci múlt terhelte diplomaták is dicsérő minősítést kapjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.