Hazavitte Clarkot az FBI

Átvette az FBI tegnap hajnalban a magyar rendőrségtől John D. Clarkot, és hazájába szállította az Egyesült Államokban pedofil-bűncselekményekkel vádolt, 56 éves férfit. A korábban Budapesten angoltanárként dolgozó terhelt menedékjogi kérelmét elutasította a bíróság. Védője szerint kétséges, hogy Clark a büntetésének helyszínéül kiszemelt Kentuckyban ép bőrrel megússza-e a börtönéveit.

Győr Ágnes
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszállította tegnap hajnalban a pedofil-bűncselekmények miatt nemzetközileg körözött tanárt, John D. Clarkot az FBI, az 56 éves férfi várhatóan az egyesült államokbeli Kentuckyban áll majd bíróság elé – tudta meg lapunk. Clarkot a magyar rendőrség a Ferihegyi reptéren adta át a Szövetségi Nyomozóiroda ügynökének, az utazásban társuk volt még az amerikai nagykövetség egy alkalmazottja. A vádlottat egy menetrend szerinti járattal vitték hazájába koppenhágai átszállással. A magyar és az amerikai hatóságok között az Interpol közvetített – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságon.
Mint arról beszámoltunk, John D. Clarkot április közepén vették őrizetbe Budapesten, a férfit akkor már évek óta nemzetközi elfogatóparanccsal körözte az FBI, a terhelt a nyomozóiroda 100-as toplistáján szerepelt. Clark elfogása előtt angoltanárként dolgozott a XII. kerületi, Diana Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban, és lehetséges, hogy diákjai buktatták le, miután felismerték az FBI honlapján. A vádlott őrizetbe vétele után menedékjogot kért Magyarországon, de a bevándorlási hivatal idegenrendészeti osztálya, majd jogerősen a Fővárosi Bíróság is elutasította azt.
John D. Clark várhatóan előzetes letartóztatásba kerül Kentucky államban, lapunk úgy tudja, hogy az amerikai ügyészség már elkészítette vádiratát a férfi ellen. Az FBI arról tájékoztatta lapunkat, hogy a terhelt a pedofil tartalmú képek birtoklásáért tíz év börtönt kaphat, ezenkívül öttől húsz esztendőig terjedő szabadságvesztésre számíthat a fotók terjesztéséért, és várhatóan 250 ezer dolláros, azaz ötvenmillió forintos pénzbírságot is kell fizetnie. David Beyer hozzátette: Clarkot – ha szabadul – élete végéig ellenőrzésük alatt tarthatják az amerikai hatóságok.
Hazánk azon országok között van, amelyek alkalmazzák a „non-refoulment”. A nemzetközi jogi egyezmény aláírói vállalták, hogy nem adnak ki terhelteket olyan országnak, amelyben halálbüntetés van érvényben, illetve embertelen, megalázó módon bánhatnak a fogvatartottakkal. Bátki Pál, az amerikai férfi védője lapunknak elmondta: Clark arra alapozta menedékjogi kérelmét, hogy a kentuckyi fegyintézetnek rossz híre van, ott nincsenek biztonságban az elítéltek. Úgy tudjuk, a menedékjogi kérelmek elbírálásánál a bíróságok – így a jelen ügyben döntő Fővárosi Bíróság is – egy adatbázist vesznek alapul, amely tartalmazza, hogy a kiadatást kérő ország, illetve a büntetés-végrehajtás helyéül szolgáló börtön mennyire kockázatos a terhelt számára. Ez azonban egy egyszerű honlap, annak összeállítói nem minden esetben ismeretesek a hatóságok előtt, így a valóságtartalma is kétséges lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.