Hírérték

Török László
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos önértékelési zavarokkal küzdhet Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás, akik tegnapi sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy rajtuk kívül nincsen más ebben az országban, aki kiállna a magyarok emberi jogaiért. Ezt most azért hozták szóba, mert a jobboldali sajtó „koncentrált támadásaként” élték meg, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV beszámolt a Budaházy György vezette csoport elleni nyomozás bizonyos anyagairól, amelyben utalnak a két politikusra is, és ez szerintük ellehetetlenítésüket eredményezheti.
Az euroszkeptikusként az Európai Parlamentben tevékenykedő Morvai és az Országgyűlésben többször saját ügyvédi működésével összefüggésben felszólaló Gaudi azt kérte a nemzet politika iránt érdeklődő részétől, így az olvasótól is, hogy próbálják rákényszeríteni szerkesztőségünket, ne közöljünk olyan cikkeket, amelyek esetleg nem a legkedvezőbb színben tüntetik fel személyüket. Hivatkoztak arra is, hogy nekik vannak kitüntetéseik (például a Fidesz pártalapítványától), sőt korábban a Magyar Nemzet többször beszámolt tevékenységükről, teret kaptak.
Valóban, egyebek mellett részletesen foglalkoztunk a 2006-os eseményeket követő rendőrségi túlkapásokkal, amelyek kapcsán a két jogász országos hírnevet szerzett. (Nem utolsósorban a Magyar Nemzetnek köszönhetően.) Számos interjút adtak lapunknak, de beszámoltunk arról is, hogy Gaudi-Nagy Tamás igazságügyi miniszter, Morvai Krisztina pedig köztársasági elnök szeretne lenni. Ha ez sikerül nekik, valószínűleg már a Hunnia Mozgalom tagjaival szemben sem folyna büntetőeljárás. A nyomozati iratokból azonban kiderült, hogy az a személy, akire Morvai és Gaudi felépítette politikai karrierjét, bombákat akart robbantani szerte az országban. Tanúvallomások szerint a levegőbe repítettek volna például egy főrendőrt az autójában, de a Budaházy vezette akciócsoport több helyszínen, így Szilvásy György volt titokminiszter nyaralójánál és több szocialista képviselő házánál ténylegesen robbantott és gyújtogatott. A tanúvallomások szerint az, hogy nem halt meg senki, az elkövetők hozzá nem értésének is köszönhető, mert az időzítő és távirányító berendezéseket nem tudták működtetni.
Sok ember nehezen viselte az elmúlt nyolc év szocialista–szabad demokrata kormányzatainak következményeit, az általános kilátástalanságot és elszegényedést. Az ebből fakadó indulatokra erősített rá Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde és az azt követő rendőri megtorlások, valamint az akkori politikai elit agresszivitása. A lakosság nagy többsége több-kevesebb sikerrel, de valahogy fel tudta dolgozni ezeket a megpróbáltatásokat. Nem úgy a Budaházy-féle fanatikusok.
Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás ma már nem elsősorban jogvédőként vesznek részt a közéletben, hanem politikusként. Politikai túlélésükért folyó küzdelmüket azonban a magyarság jogaiért vállalt hősies honvédő háborúként mutatják be, ami azért kicsit túlzás. De erről is majd a választók döntenek a következő választásokon, ott kiderülhet, hogy a szavazók mennyiben tudnak velük egyetérteni.
A sajtó feladata mindenesetre a közérdeklődésre számot tartó eseményekről való hiteles és gyors tájékoztatás. A politikusokkal szemben erőszakos eszközökkel fellépni kívánó Hunnia Mozgalommal és az ellenük folyó nyomozással kapcsolatos adatok a közérdeklődés homlokterében vannak, csakúgy, mint Morvai és Gaudi 2006 utáni jogvédő tevékenysége.
A Magyar Nemzet legfőbb szerkesztési elve akkor is és most is a hírérték volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.