Ikrek

Párkány László
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajdu ikrek 1950. február 25-én, szombaton négy órakor születtek. Az áldott apa a kórházból egyenesen a jászkiséri vasútállomásra sietett. Mint forgalmista, a pontosság és a rend híveként, nem mulaszthatott, pedig a páros felsírás ugyancsak marasztalta. Hajnali hatkor már rutinosan emelgette indítótárcsáját, s később, hogy örömből fakadó fölindultságát csillapítsa, gyorsan lapozgatni kezdte a reggeli járattal érkezett napilapot. Azt olvasta, hogy a mozdonyvezetők is beléptek a Sztahanov-mozgalomba. A betűk ugráltak a szeme előtt: „Fél órával a kitűzött idő előtt a Ferencvárosi pályaudvarról befutott Nyíregyházára az első 500-as szerelvény. Lengyel József sztahanovista mozdonyvezető Nyíregyházáról visszatérőben Debrecenig már 70 perccel csökkentette menetének időtartamát. Az utat nem egészen 18 óra alatt tette meg.” Jászkiséren, a muskátlis falusi vasútállomás peronján Hajdu Tibor első osztályú forgalmista ezen a híren megdöbbent. Képzett vasutasként kételkedve azt mormogta: amíg futott a sztahanovista mozdonya, 570 kilométeren állt minden forgalom… Így könnyű…
Amikor az ikrek a keresztségben felvették az István és az Attila nevet, azon a napon került lakat Jászkisér polgári vendéglőjének ajtajára. A falu legtakarosabb házában városias fogadó szolgált külön biliárdszobával, tanácskozóval és hatalmas bálteremmel, ahol a jobb időkben még színielőadásokat is rendeztek. A holttá nyilvánított vendéglő L alakú szárnyának kisebbik szögletében húzódott meg a család: Tibor, a családfő, felesége, Julika, a csinos, okos, polgári iskolát végzett polgárasszony, Tibi, az elsőszülött, István és Attila az egymástól elmaradhatatlan testvérpár, Kálmán bácsi, a sokat olvasott amatőr tájkép- és portréfestő (civil életében páratlan vendéglős), családi státusát illetően nagyapa. Kis pénz a forgalmista borítékjában, a vendéglő jól fizető vásározói, a biliárdcsaták bajnokai maguk is árnyékba vonultak, világuk beszűkült. A vendéglő kertjében piacra is érdemes zöldség, Hajdu Tibor nyúltenyészete és Julika fehér lúdjai, tarka récéi családi „életjáradékként” ellensúlyozták a kieső keresményt.
István és Attila – később feleségeik is – a jászberényi hűtőgépgyárban alapozták meg szerencséjüket. Krúdy szavait kölcsönözve „a szerelemmel is egyszerre tartottak atyafiságot”. Előtte, mint a Halak jegyében született ikrek, kalandoztak is a szebbik nem mezején, shakespeare-i ravaszsággal váltottak alakot egy-egy lány színe előtt, de a második randevún már kiderült a turpisság, mert a kiszemelt lány István humorát hiányolta, s Attila borongós csendessége árulkodó tünet volt.
Istvánnak hízóbikát ajándékozott az apósa nászajándékként. A polgári családban nevelkedett fiú, aki ekkor már a jászberényi hűtőgépgyár művezetője volt, bikát többnyire csak képeskönyvekben látott. Megtanult kaszálni, trágyázni, gondoskodni a jószágról. Margóval, az ugyancsak szorgalmas feleséggel jó pénzért eladták a jószágot. A férfi a hűtőgépgyár privatizációja után, bár többször cserélt gazdát a gyár, mindig a helyén maradt, munkáját, szorgalmát megbecsülték. Fiai egyetemet végeztek. Gergő a család fatelepét irányítja, Viktor közgazdászként pályázati igazgató. Attila felesége, Judit pesti lányként – még az életindulás kezdetén – szőlőt művelt, piacozott. Hajnali négykor kelt, csinos arcát kissé elmaszkírozva – mint a született kofák – hangos szóval kínálgatta portékáját a város piacán.
Az ikrek – betöltvén hatvanadik életévüket – ünnepségre hívták népes családjuk tagjait, rokonaikat, barátaikat, egykori munkatársaikat. Hajdu Levente, Attila kisebbik fia, aki valaha a Jászberényi Lehel jeles jégkorongozója, majd országos válogatott volt (most televíziós reklámszerkesztő), különös ajándékkal lepte meg az ünnepelteket. Születésnapi Újság Különleges Alkalomra, egy példányban megjelenő kiadvány. I. évfolyam 1. (egyetlen) szám. A kreált újság első oldalán korabeli apróhirdetések közé applikálva a Boldog 60. születésnapot! felirat, alatta István, illetve Attila fotója. A „kiadvány” belső oldalain az 1950. február 25-én megjelent Népszava, Népsport és Ludas Matyi fénymásolt lapjai láthatók. Az ötletet valamelyik író sugalmazta. „Az elődök tisztelete és emlékük megbecsülése az alapja a családszeretetnek és egyszersmind a hazafiságnak.” A gesztus tehát egyszerre volt főhajtás az érzéketlen korral dacoló felmenők s az önmagukat soha meg nem adó utódok előtt.
Mindenki, aki csak kézbe vette a másolatokat, és olvasnivalót, híradást keresett egy letűnt világ egyetlen – számukra nagyon fontos – napjáról, csak ámult a hazug kor lenyomatain. Oldalakon át őrjítő munkaverseny, a Szovjetunió dicsőítése. Sehol egy köznapi, emberi szó… A Lúdas Matyi nevét kölcsönző szatirikus hetilap címoldala a megszaporodott értekezleteken élcelődik, a második oldal az amerikai imperialisták kémkedésein „viccelődik”, a következőkben Huba és Csaba (mágnásnak maszkírozott figurák) szomorkodnak afelett, hogy itt már minden államosítva van. A lap legbátrabb írása Tabi László tollából származik. „– Kérek tizenöt deka csemege liptóit. – Lehet tizenkilenc deka? – Akkor legyen húsz – mondom dacosan, hogy nekem legyen igazam. Hozzácsap még egy kupacot: – Lehet huszonhárom?
Tíz deka trappista így lesz tizenhárom, és sohasem kilenc, harminc deka disznósajt így lesz harminchat, és sohase huszonhét. Legalább két dekával mindig több.”
Időjárás-jelentés 1950. február 25-én. Várható időjárás: Mérsékelt délnyugati, nyugati szél. Változó felhőzet. Egy-két helyen reggeli köd. Többfelé – elsősorban nyugaton és északon – eső. A nappali hőmérséklet alig változik.
Másnap nagy pelyhekben hullott a hó.
Még az időjós is elállott az igazmondástól…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.