Internetet mindegyik faluba

Az ország minden pontján elérhető lesz a széles sávú internet, a régióban nálunk működik majd legjobban a mobilon fogható világháló – többek között e célokat tartalmazza a kormány digitális stratégiájának tegnap nyilvánosságra hozott első változata. Közben elkészült az előző nyolc év mulasztásait összefoglaló fehér könyv. A dokumentum szerint vaktában és öncélúan végezte el a digitális fejlesztéseket az előző kabinet.

Bodacz Péter
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a kormány digitális stratégiájának első, nem végleges változata; a közel százoldalas vitairat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) weboldaláról tölthető le. A végleges változatot a most kezdődő, háromhetes társadalmi vita után dolgozza ki a Nyitrai Zsolt vezette infokommunikációs államtitkárság. A dokumentum főbb fejezetei a lakossági, vállalati és kormányzati-közszolgálati szektor majdani lehetőségeiről, támogatott célkitűzéseiről, valamint az ehhez nélkülözhetetlennek ítélt szervezeti, szabályozási változásokról szólnak.
A lakosságot érintő tervezett intézkedések a digitális írástudatlanság felszámolását, motivációs programok és közösségi terek fejlesztését, valamint távmunkaprogramok indítását célozzák meg. Kulcsszerephez juthatnak a teleházakhoz, postahivatalokhoz kapcsolódó eMagyarország pontok, ahol infokommunikációs tanácsadás is lesz. A vitairat kiemelten foglalkozik az eEgészségügy, a távoktatás és távmunka fejlesztésének kérdésével is, ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozva: bérkiegészítéssel, az alkalmazottak képzésével és eszközbeszerzési támogatással kívánják segíteni az érintetteket.
A dokumentum a vállalkozások versenyképességéről szóló fejezetben tér ki a közszolgáltatások, a távmunka és az üzleti folyamatok eléréséhez nélkülözhetetlen széles sávú internet kiépítésének kérdésére, amely a tervek szerint 2013-ra hazánk minden pontján elérhető lesz. Három éven belül elérendő cél az is, hogy a mobilinternet elérhetőségét tekintve hazánk első legyen a régióban. A kis- és közepes vállalkozások helyzetének javítását illetően a dokumentum kiemeli: a kormány elindítja az ezekre a cégekre szabott informatikaihitel-programját, amelyben ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre, és az adott beruházás fele finanszírozható a forrásból.
Az olcsóbb és hatékonyabb államról szóló rész lényegében a szakterület teljes központosításán alapszik. Az összehangolt működést és fejlesztést az NFM-en belül felálló üzemeltető-központ irányítja majd. Ezen intézményen belül kívánják rendezni egyebek között a különböző nyilvántartásokat, az eszköz- és szoftverbeszerzéseket. A kormány célkitűzései között külön hangsúlyt kap a különböző informatikai rendszerek összehangolása, valamint a e-közszolgáltatások fejlesztése is. A forrásokról ugyanakkor nem sokat tudni, a vitairat ugyanis csak utalásokat tesz bizonyos uniós forrásokra és az Új Széchenyi-tervre.
A kormányzati stratégiáról szóló vitairathoz hasonlóan érdekes olvasmány a Fidesz oldaláról letölthető, A károkozás nyolc esztendeje a magyar infokommunikációs szektorban alcímet viselő dokumentum, ismertebb nevén a fehér könyv. A kiadvány bevezetője szerint „az MSZP–SZDSZ irányítása idején elindult ugyan számos informatikai beruházás az államigazgatás és a társadalom meghatározott területein, de mindez látható és kiszámítható ágazati és kormányzati stratégia és jövőkép nélkül, sokszor vaktában, a kezdetben támogatott kezdeményezések hirtelen elhagyásával történt”. A Kovács Kálmán, Baja Ferenc, Kóka János trió fémjelezte korszak tettei és cselekedetei sok esetben idejétmúltak, öncélúak voltak, így háttérbe szorították a megoldandó feladatokat, a fejlesztendő szolgáltatásokat, a társadalmi hasznosságot – áll az összefoglalóban, amely erős kritikával illeti többek között az ügyfélkapu és a Kormányszóvivő.hu fejlesztéseit. A vaskos, közel 250 oldalas írás egyik legfőbb hibaként az egységesnek induló rendszer szétszabdalását emeli ki. Mint írják, a rossz és átgondolatlan rendszerfejlesztések következményeként a digitális közbizalom és a digitális közbiztonságba vetett hit soha nem látott mélypontra zuhant az elmúlt nyolc évben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.