Ismét bíróság előtt a móri vádlott

Továbbra is tagadja, hogy megölte volna a bank biztonsági őrét a móri bankrablás büntetőperének terheltje, Weiszdorn Róbert. Az ügyészség újabb ponttal egészítette ki a vádat, a hatóság szerint a támadók előre kitervelték tettüket.

Csibra Tibor
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra bíróság elé állt tegnap a 2002-es, nyolc áldozatot követelő móri bankrablás feltételezett elkövetőinek egyike; Weiszdorn Róbert büntetőpere a fellebbezések után másodfokon folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán. Ismert, a vádlottat két éve életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság, a döntés értelmében legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A verdikt ellen a védelem téves minősítés megállapítása,és enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést. A vádat immár a Fellebbviteli Főügyészség képviseli, a hatóság az eredeti – társtettesként, több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölés – minősítést kiegészítette azzal, hogy az egykori páros, Weiszdorn Róbert és Nagy László előre kitervelten követte el tettét. Az ügyészség a napokban jelentette be, hogy Weiszdorn és a móri ügyben korábban tévesen megvádolt Hajdú László másodfokú eljárását egyesíteni kéri. A tárgyaláson nem hangzott el bejelentés erről, de lapunk úgy tudja, a vádlottak ügyeit azonos összetételű büntetőtanács, de külön perben tárgyalja.
Tegnap csak Weiszdorn Róbert jelent meg a Lassó Gábor vezette tanácsa előtt. Hajdú várhatóan november végén áll majd a bíróság elé.
Érdekesség, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a bizonyítás részévé tette Weiszdorn tettestársa, Nagy László előzetes letartóztatása alatt, titokban írt naplóját. Emlékezetes, Nagy – Európa egyik legjobban őrzött rabjaként – a páros három évvel ezelőtti elfogása után néhány hónappal öngyilkos lett zárkájában. A nyomozás és a móri ügy elsőfokú ítélete szerint is ő volt az, aki a bankfiókban hét embert megölt. A székesfehérvári eljárás bizonyításának célja annak tisztázása volt, hogy a pénzintézetbe elsőként belépő Weiszdorn okozta-e a biztonsági őr halálát. A két évvel ezelőtti eljárás ezt bizonyítottnak látta, Mórocz Emil, a büntetőtanács vezetője pedig indoklásában kifejtette, hogy Weiszdorn lövései jelentették a vérengzés nyitányát. Az akkori ítélet szerint a páros – bár egy katonai egységnek elegendő kézifegyverrel ment Mórra – elsősorban a pénzt akarta megszerezni, Nagynak sem az volt a célja, hogy megölje a bankfiókban tartózkodókat. Amikor Weiszdorn lövései nyomán az őr elvágódott, Nagy úgy határozott, hogy a támadásnak nem maradhat tanúja, ezért kezdett öldöklésbe. A székesfehérvári bizonyítás sarokpontja volt az a lövedék, amelyet hónapokkal a helyszíni szemlék, a nagytakarítás és a bankfiók átrendezése után talált meg a fegyverszakértő az egyik radiátor alatt. Azon az őr, Szép Csaba genetikai mintáit azonosították a szakértők, véleményük és az ítélet szerint a lőmag áthatolt az áldozat testén. Nem biztos, hogy végzetét ez a golyó jelentette, mert halálos sérüléseinek döntő részét a Nagy Lászlónál lévő gépfegyver okozta.
Az említett lövedéknek vélhetőleg kulcsszerepe lesz a tegnap kezdődött eljárásban is, mert a védelem szerint arra más módon is rákerülhetett az őr DNS-e. Lassó Gábor újra beidézte azokat a hemogenetikai szakértőket, akik a vizsgálatokat elvégezték. Egyiküket Lichy József ügyvéd hosszasan faggatta arról, hogy a lövedékre rákerülhetett-e Szép Csaba DNS-e úgy, hogy a nagytakarításkor ráfröcscsent a vérrel szennyezett víz, esetleg érintkezhetett az áldozat átizzadt ruhájával. A szakértő nem bocsátkozott találgatásba ezekről a lehetőségekről, mint mondta, az ő munkájuk csak arra vonatkozott, hogy azonosítsák a genetikai mintát, arra nem, hogy az miképp került oda. A védelem szerint Weiszdorn lövéseinek nyoma az a két lyuk a bank ablakán, amelynek lövedékeit azóta sem találták meg.
A bíróság újra kérdéseket tett fel a vádlottnak arról, hogy milyen sorrendben mentek be a pénzintézetbe, s ott kinek mi volt a szerepe. Weiszdorn Róbert elmondta, társa az előtérben adta a kezébe a pisztolyt, de nem mondta, hogy azt használnia kell. Az ügyészség szerint a páros előre kitervelte a bűncselekményt, mert többször lőgyakorlatokat tartottak a környékbeli erdőkben a támadás előtt. Weiszdorn kitartott korábbi vallomása mellett, hogy hallott lövéseket a bankfiók belső helyiségei felől, de nem látta, hogy mit csinál odabent Nagy László. A terhelt kijelentette, hogy senkit nem ölt meg, és megakadályozta volna társát, ha tudja, hogy az mire készül. A móri büntetőper holnap szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik a bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.