Isteni teremtés és emberi megértés

Az Országépítő, a Kós Károly Egyesülés folyóirata 2010/3-as száma közleményeiben egymás mellett szerepelnek az árvíz utáni újjáépítésről és jövőt jelző mágneses mezőkről, a Bécsi utcai városrombolás elleni tiltakozásról és az emberi viselkedés alaptörvényeiről szóló, nemzetközi szaktekintélyeket megidéző vagy tőlük származó írások. Szerves egységben, az organikus építészethez méltó módon.

P. Szabó Ernő
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két világszerte elismert szakember is leírja véleményét a lapban a magyar organikus építészetről. Egyikük Francois Burkhardt, a Domus folyóirat főszerkesztője, a Crossing magazin alapítója. Írásában kiemeli, hogy az organikus építészet olyan új megoldásokat keres, amelyek figyelembe veszik az emberi kapcsolatok öszszességét, figyelmet szentel a szimbolikus összetevőknek, ahogyan ezt Makovecz Imre paksi temploma példázza. A másik kiválóság, Paolo Portoghesi szintén a hely fontosságára figyelmeztet, amikor így ír: „ha az építész megérti a helyet, megérti az emberiséget is… az építészet feladata, hogy megértse a helyet és összekapcsolja azt a természettel”, amely „az isteni teremtés szentségére figyelmezteti az embert.”
Az isteni teremtés szentsége és az emberi megértés találkozásaként született meg száz évvel ezelőtt az a templom, amelyet Kós Károly és Jánszky Béla tervezett Zebegénybe. A Havas Boldogasszony-templomot 2010. augusztus 1-jén szentelték újjá, miután többéves munkával kívül-belül felújították, s homlokzatára fölkerültek a sgrafitto-díszek is.
(Országépítő. A Kós Károly Egyesülés folyóirata, 2010/3.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.