Joghézagon elillanó milliárdok

Illegálisan működik idehaza az internetes sportfogadással és pókerrel foglalkozó oldalak legtöbbje. A hatóságok megfelelő szabályok híján nem léphetnek fel ellenük, így évente milliárdokat vihetnek ki adózatlanul.

Jakubász Tamás
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság szinte valamennyi televíziós sportközvetítés előtt és után internetes fogadásra buzdító reklámokat sugároznak a tévéadók. A hirdetésekben online, vagyis internetes fogadási lehetőségeket kínálnak, s pókerezésre hívják a nézőket, rögzítve, hogy e játékokban komoly summa ütheti a szerencsésebbek markát. Hasonló reklámokkal a világhálón is találkozhatunk. A hirdetésekben két közös vonás van: mindig külföldi cégek kínálják szolgáltatásaikat, másrészt – a Szerencsejáték Zrt. internetes fogadásait kivéve – valamennyi efféle fogadás illegális. Ennek ellenére gombamód szaporodnak az online sportfogadást és pókerezést kínáló, rendszerint angol elnevezéssel illetett magyar nyelvű honlapok. A folyamatokról az adóhivatal szerencsejáték-felügyeleti főosztályának vezetőjét kérdeztük.
*
Molnár Krisztián leszögezte: idehaza kizárólag az adóhatóság engedélyével lehet online szerencsejátékot szervezni, és ilyen engedéllyel csak a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik. Vagyis a többi fogadást, továbbá pókert kínáló internetes oldal törvénysértően működik. Adódik persze a kérdés: miképpen lehetséges ez. Molnár Krisztián elmondta, hogy a főosztály kizárólag az idehaza bejegyzett cégeket vizsgálhatja, illetve akkor léphet fel, ha a szerencsejátékot szervező vállalkozás vagy annak tevékenysége valamilyen módon kötődik Magyarországhoz. Ám a szóban forgó internetes oldalakat külföldről üzemeltetik, és a társaságokat legtöbbször az adóparadicsomok egyikében hozzák létre.
A főosztályvezető beszámolt az ellenőrizhetetlen honlapok veszélyeiről. Probléma például, hogy a játékos a számítógép előtt ülve – a virtuális közegben – kevéssé tudja megítélni, mennyi tétet tett fel a játékban. Emiatt vagyonok szállhatnak el egy este alatt anélkül, hogy a polgár kimozdulna lakásából. A törvénysértő internetes fogadás, pókerezés másik veszélye éppen az, hogy elég csak otthon bekapcsolni a számítógépet, és máris játszhatunk. Az egyszerű hozzáférés játékszenvedély-betegséget okozhat. A felügyelethez érkező állampolgári panaszok további visszásságokra világítanak rá. Egyes oldalakon csak azok játszhatnak, akik elküldik hivatalos irataik másolatát a fogadást szervező társaságnak. – Talány, hogy a megadott személyes adatoknak mi lesz a sorsa – fogalmazott Molnár Krisztián. Az adatvédelmi problémák mellett gondot jelent, hogy a rendezetlen jogi helyzet miatt panaszával a játékos semelyik hatósághoz sem fordulhat, a fogadást szervező cégek pedig rendszerint két-három mondatos levélben rendezik el a vitás kérdéseket. Előfordult emellett, hogy nem fizették ki a nyereményt, vagy azt közölték a polgárral: tippjét, amivel nyert volna, nem fogadták el. Az illegális oldalak a bundázás, az adócsalás és a pénzmosás táptalajául is szolgálhatnak, s megemlítendő, hogy a törvénytelen szerencsejátékkal szerzett pénzért nem lehet pert indítani.
Molnár Krisztiántól megtudtuk, a felügyelet csak annyit tehet, hogy az illegális fogadási oldalakat kínáló hirdetésekről tájékoztatja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot. A szervezet szóvivője, Fülöp Zsuzsa lapunknak elmondta, hogy az adóhatóság jelzése alapján az elmúlt két évben nagyjából harminc esetben bírságoltak meg százezres tételekre hazai tévécsatornákat és internetes oldalakat. A reklámtörvény ugyanis tiltja a jogellenes tevékenységeket népszerűsítő hirdetések közlését, és az engedéllyel nem bíró fogadási internetes oldalak reklámozása ide sorolandó. Ám a hazai tévék, honlapok bírságolásánál többet a fogyasztóvédelem sem tehet, a fogadási és pókeroldalakat üzemeltetők ellen nem léphet fel.
Némelyek szerint egy joghézag élteti a törvénysértően működő fogadási honlapokat. A szerencsejáték-törvény egyik paragrafusa elvben arra kötelezi a hírközlési csatornákat, hogy tagadják meg az illegális fogadási lehetőségek közlését. A bankoknak pedig megtiltja, hogy a téteket továbbítsák. – Ám a paszszus végrehajtási szabályai hiányoznak, és emiatt nem léphetnek fel a magyar hatóságok – érvelnek. Mások azt hangsúlyozzák, hogy az illegális online fogadási oldalak egy fillér közterhet sem fizetnek a Magyarországról származó milliárdos bevételük után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.