Jozef Rohac hazamehetett

Az emberölés kísérletének vádja alól felmentette, robbanóanyaggal visszaélés miatt elmarasztalta tegnap a bíróság Jozef Rohacot. Utóbbiért annyi büntetést kapott, mint eddigi előzetes letartóztatása. A szlovák vádlott a nem jogerős ítélet kihirdetése után családjával elindult haza, a felvidéki Lévára.

Csibra Tibor
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs titkosszolgálati szál? Számos találgatás jelent meg korábban a sajtóban Jozef Rohac titkosszolgálati kapcsolatairól és arról, hogy a posztkommunista kötődésű szlovák szervek diverzáns akciókhoz, zavarkeltéshez használták fel a férfit és csapatát. A vádlott korábban a szlovák sajtónak elmondta, hogy az ügyeiben eljáró rendőrségek rossz nyomon vizsgálódtak, amikor őt és társait tartották közellenségnek, véleménye szerint valóban a szolgálatok álltak a kilencvenes évek véres leszámolásai mögött, de azok hátterében az akkori politikai átrendeződés miatti villongásokat kell keresni. Úgy tudjuk, a zen buddhizmus alapján élő Rohac következetes antikommunista, és semmilyen kapcsolatot nem hajlandó ápolni olyan szervezetekkel, amelyek az előző rendszerekhez kötődtek a múltban.


A súlyosabb vádpont alól felmentette tegnap a Fővárosi Bíróság Jozef Rohacot, egyben elrendelte a szlovák férfival szemben alkalmazott valamennyi kényszerintézkedés megszüntetését, és a vádlottat szabadlábra helyezte. Utóbbi határozatot az ügyészség és a védelem is tudomásul vette.
Mint arról beszámoltunk, az 1998-as, négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is összefüggésbe hozott terhelt az egy évvel korábbi, a Seres Zoltán vállalkozó elleni merényletkísérlet miatt állt bíróság elé hazánkban. Rohac számlájára írta az ügyészség, hogy ő szerelte fel az üzletember kocsijára azt a plasztikbombát, amely végül nem robbant fel.
*
A szerkezetet távirányítással hozták volna működésbe, de a rögzítésére szolgáló mágnes hibájából leesett a járműről, Seres észre sem vette, hogy mit terveztek ellene. Az üzletembert 1997 júniusában budapesti háza előtt akarták megölni.
A leesett pokolgépet egy azóta is ismeretlen fiatal férfi kapta fel a földről, és elfutott vele, majd eldobta, amikor a környékbeliek üldözőbe vették. A bomba csaknem 3,5 kilogramm Semtexből készült, hatósugara ötszáz méteres volt, és kétszáz méteren belül gyilkolt volna. A fegyvert a tűzszerészszolgálat a helyszínen hatástalanította, majd elszállította. A szerkezetet megvizsgáló szakemberek jelezték, hogy a belsejében ujjlenyomatot találtak, de az ügy 1997-ben ezzel megállni látszott. A rendőrség két év múlva eredményt szeretett volna látni, s a szakértők megállapították, hogy a pokolgép belsejében, a vevőegységben Rohac mintáját találták meg. A vizsgálatról azonban nem készült olyan jegyzőkönyv, amely dokumentálná, hogy mikor, ki és milyen módszerrel végezte el azt. Csak a bírósági szakaszban derült ki, hogy az eljárásban kötelező fotók is hiányosak. Az alkatrésznek később nyoma veszett a rendőrségen, azt az ügyészség nem tudta bemutatni bizonyítékként. A februárban kezdődött perben így patthelyzet állt elő, majd májusban a tűzszerészek egyik tisztje tanúként nyilatkozott, és elhozta magával a bizonyítékot. Az asszony szakértőként beszélt arról, hogy a bomba belsejében Jozef Rohac ujjlenyomatát találta meg, holott erre nem volt jogosultsága. Hozzátette: amikor a szakemberek ilyen mintát vesznek le, az a rögzítésre szolgáló fóliára kerül, s később már nem alkalmas azonosításra. Az összehasonlítás alapjai azok a kéz- és tenyérlenyomatok voltak, amelyeket a magyar rendőrség a szlovák és a cseh büntetés-végrehajtástól szerzett be. A tegnapi bírói indoklás szerint elmondható, hogy a nyomozó hatóságok csak évekkel a merénylet után láttak munkához, és igyekeztek bizonyítékokat bemutatni.
Az említett, a rendőrségi raktárból történt eltűnés miatt fegyelmi vizsgálat is kezdődött a testületnél, de az nem nevezett meg felelőst. A Fővárosi Főügyészség úgy fogadta be a vádjavaslatot, majd emelt vádat Rohac ellen, hogy az egyetlen tárgyi bizonyíték akkor még nem állt rendelkezésre.
A vádlott ellen az ügyészség bűnsegédként, előre kitervelten elkövetett emberölés, illetve robbanóanyaggal, robbanószerrel való visszaélés miatt indított eljárást. Rohac 1998-ban eltűnt a magyar és a szlovák hatóságok látóköréből, s olyan hírek is szárnyra keltek, hogy már nem él. A férfit két éve fogták el Prágában egy közúti ellenőrzéskor, amikor a hivatalos verzió szerint ittasan, a forgalommal szemben vezette autóját, és hamis papírokkal igazolta magát. Hazánk a Seres-ügyben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján kérte a kiadatását, és Csehország azt hamarosan megtette. A vádlottat többször tanúként hallgatta meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is az Aranykéz utcai robbantás ügyében, de Rohac nem nyilatkozott. Az NNI-nek nem volt kellő bizonyítéka a terhelt ellen, így vádjavaslatot sem tehetett az ügyben. Rohac nem vallott a Seres elleni merényletről, és tegnap az utolsó szó jogán sem védte magát a bíróságon.
Krecsik Eldoróda tanácsa a robbanószerrel, robbanóanyaggal viszszaélés miatt két év börtönbüntetést szabott ki Jozef Rohacra, mert bizonyítottnak látták, hogy a bombát ő szerelte össze. A bíróság szerint ugyanakkor nem tudni, hogy Rohac mikor, kinek a megbízásából követte el tettét. Az ítélet indokolása kimondta, a pokolgép összeszereléséből nem következik, hogy azzal a vádlott Seres Zoltán életét akarta kioltani. A merénylet hátterét nem tisztázták a nyomozó hatóságok, s ennek megállapítása nem a bíróság feladata – mondta a bírónő. A gyilkossági kísérlet tanúi beszámoltak egy autóról is, amely sokáig a helyszín közelében volt; a kocsit két nap múlva találták meg Óbudán. A járművet a rendőrség telepére szállították, de az ott elvégzett tüzetes vizsgálat sem talált értékelhető mintát abban. A Ford vélhetőleg hamis papírokkal jutott Rohachoz, de az ítélet szerint ez nem bizonyítja, hogy a vádlott a merénylet előkészítésére és kivitelezésére használta volna a kocsit. Az említett, azóta sem azonosított, a leeső bombával elfutó férfit a tanúk kamasz fiúként írták le. Bár a rendőrségi jegyzőkönyv tényként említi, hogy egyikük felírta a Ford rendszámát, a tanú ezt a bíróságon nem erősítette meg.
A bíróság tegnap hangsúlyozta, hogy a nyomozáskor érthetetlen hibákat vétett a rendőrség, az így előadott bizonyítékok viszont elégtelenek Jozef Rohac bűnösségének megállapításához. A tegnapi döntés ellen az ügyészség súlyosbításért és az emberölési kísérlet megállapításáért, a védelem teljes felmentésért nyújtott be fellebbezést. Baranyi Róbert, Rohac védője lapunk kérdésére emlékeztetett, hogy a szabálytalanul beszerzett bizonyítékokat a szabályok szerint ki kell zárni a büntetőeljárásból. A jogász elmondta, ezek közé tartoznak a bomba belsejében talált nyomok, mert most sem lehet tudni, hogy ki, mikor, milyen módszerrel vette le azokat. A védelem fellebbezésének épp ez az alapja, mert az így kizárandó dokumentumokra az ítéletben sem lehet hivatkozni. Ha ezeket a bizonyítékokat nem veszi figyelembe a bíróság, minden vádpont alól fel kellett volna menteni védencét – tette hozzá Baranyi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.