Kartellbe keveredő malmok

Felosztották egymást közt a hazai piacot és több éven keresztül egyeztették egymással a lisztárakat a főbb hazai malomipari társaságok – mondta ki tegnap a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság tizenhat társaságra szabott ki öszszesen 2,3 milliárd forint kartellbírságot.

Dénes Zoltán
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénytelen kartellben való részvétel miatt közel 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki tizenhat magyarországi gabonafeldolgozó vállalkozásra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hatóság tegnapi tájékoztatása szerint a megbírságolt vállalkozások megsértették a gazdasági törvényt, amikor 2005 februárjától 2008 áprilisáig egyeztették egymással egyes malmi búzaőrlemények árát, valamint felosztották egymás között a piacot. A versenyhatóság 17 vállalkozás kapcsán látta bizonyítottnak, hogy a cég részt vett a kartellezésben, közülük tizenhatot bírságolt meg, egyet pedig, mivel együttműködött, felmentett. A Júlia-Malom Kft.-ről van szó, e vállalkozás adott olyan információkat a GVH-nak, amelyekkel a jogsértés bizonyíthatóvá vált. A kiszabott bírságok másféltől nyolcszázmillió forintig terjednek. A legtöbbet, 800 millió forintot a Pannonmill Malomipari Zrt.-nek kell fizetni. A Gyermely Zrt.-t 250 millió, míg a Diamant Kft.-t 200 millió forint kifizetésére kötelezték. A heteken belül csődvédelmet kérő Cerbona Zrt. 145 milliót fizethet, további öt céget bírságoltak 100 és 190 millió forint közötti összegre.
Az elmarasztalt vállalkozások többsége folyamatosan részt vett a kartellezésben. A kartell, ezen belül az ár- és piacfelosztó megállapodás a legsúlyosabb jogsértésnek minősül a versenyjogban, amely az érintett termékek vásárlóit, adott esetben a fogyasztókat károsíthatja – indokolta a magas bírságot a versenyhatóság. A GVH által feltárt kartell elsősorban az étkezéshez használt búzaliszt piacát érintette. A hatóság a bírság kiszabásakor tekintettel volt többek között a gabonafeldolgozás sajátosságaira és egyes vállalkozások különösen nehéz pénzügyi helyzetére is, így némelyik cég számára részletfizetési kedvezményt is megállapított.
Az eljárásnak előzményei is voltak. A versenyhivatal 2004 októberében a finomliszt minimálárának meghatározása, illetve meg nem támadási megállapodás miatt marasztalta el a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségét, illetve tizenkét versenytárs malomipari vállalkozást. A feltárt adatok szerint a döntés hatására az egyeztetések nem maradtak abba, azok szervezésében, jellegében azonban változás következett be. A malmok képviselői ezután a korábbiaknál jobban törekedtek arra, hogy a megbeszéléseiknek a lehető legkevésbé maradjon írásos nyoma.
A GVH által feltárt tények szerint a kartellben meghatározó szerepet töltöttek be az országos szinten is jelentős piaci jelenlétet felmutató malmok, a megállapodás fő irányát elsősorban a közöttük létrejött megállapodás jelenthette. Az országos találkozókon jellemzően a legnagyobb, az országos malomipari kapacitás 70-80 százalékát képviselő vállalkozások vettek részt. Az egyeztetések tárgya a malmi búzaőrlemények, a liszt és a korpa ára, illetve annak esetleges emelése és az áremelés végrehajtásának módja, időzítése volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.