Lélektani határ

Körmendy Zsuzsanna
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sokszor hallottunk különböző nemzetféltő megnyilvánulásokat az elmúlt évtizedekben a népességfogyásról. Írók, orvosok, társadalomtudósok féltő szavai félelmetes árnyakat vetítettek elénk. Most, hogy a magyarság létszáma tízmillió alá csökkent, ezek az árnyak megnőttek.
Akadnak persze olyan notabilitások is, akik agyonaggódták magukat a nemzetért, de saját életükben mégsem azok szerint az elvek szerint éltek, mint amelyeket meghirdettek. A fiatalok körében, ahogy húsz éve, úgy ma sem népszerűek a nemzet sorsának súlyával fekvő és ébredő felelős értelmiségiek. Az egy vagy két gyermeküket családban vagy válás után egyedül nevelő asszonyok sem rajonganak azokért a prófétai hevületű észosztókért, akiknél a család három gyereknél kezdődik, és aki ezt alulmúlja, arra tüzes szégyenbélyeget sütnek. Ismertem, próbáltam is vigasztalni egy a polgári oldalon tevékenykedő hölgyet, akiből kibukott a fájdalom: minden gyereke halva született, ezt nyilván nem volt kedve kiírni a homlokára, és némely jobboldali rendezvényen úgy érezte, ő a megtűrt páriák közé tartozik.
A Fidesz jól teszi, ha egy ideális családmodellt állít politikájának középpontjába, de a realitásoktól sosem szabad elvonatkoztatnia. A gyerekvállalás rendkívül személyes ügy. Olyan nőt, aki azért akart volna teherbe esni, hogy ne haljon ki a nemzet, nem ismertem. Ha jobboldali volt, ha nem, azért szeretett volna gyereket, mert vagy benne volt a korban, és megszólalt nála a biológiai parancs, vagy mert szerette volna boldogabbá tenni a házasságát, vagy magához kötni a szeretett férfit, vagy mert egyszerűen nem tudta elképzelni az életét gyermek, gyermekek nélkül. Jelentem, a nemzet csak eme földhözragadtságok után szokott következni.
Sajátos: a nemzetet a kihalástól általában a férfiak féltik, ők írnak erről tanulmányokat, ők tartanak a témáról dörgedelmes szónoklatokat, de a gyerekeket valami rejtélyes oknál fogva majdnem mindig a nők akarják. Ők vállalják, ők szülik meg őket, lehangolóan sok esetben a férfiak akarata ellenére.
Egy másik tévhit, hogy a gyermekvállalási kedv kizárólag a családok anyagi helyzetétől függ. Ez lényeges, de van fontosabb is: az életeszmény. Egy fölmérés szerint a serdülők negyven százalékánál a média határozza meg az élet-, a családmodell-választást. Ijesztően magas arány, és azt jelenti, hogy a teljes vagy nem teljes családban fölnőtt gyermekeknek közel a felére nem a saját miliőjük „modellje” hat elsődlegesen. Milyen lehet az a család, amelyet példaadásban, befolyásban „lefőz” a média? Lehet-e mindezért kizárólag a médiát hibáztatni? Sose felejtsük el, hogy a kamaszok hivatásos igazságkeresők. Ha fölfedezik a hamisságokat szüleik életében, nem arra fognak vágyni, hogy azokat megismételjék. Vannak kívülről csodálatosan festő családok, ahol naponta robbannak a veszekedések, és a mama kisírt szeméből mindegyik gyerek tudja, hogy a papa miért dolgozik olyan sokat a hivatalban. (S ki ejt könnyet a nemzetféltők közül a házasember-szeretőik által abortuszra kényszerített szinglik magzataiért?)
Mindezt csak azért vetettem papírra, mert nem jó, ha klisékben gondolkodunk. A nemzet féltése kezdődjék gyermekeink, párkapcsolatunk féltésével. A magasrendű emberi kapcsolat magától termi meg a gyerekek iránti igényt. A hazának adjuk őket? Nem. Önmaguknak adjuk őket. Azok a zokogó asszonyok mondták, hogy a hazának adták gyermekeiket, akiknek fiaik ott maradtak a háborúban. Nem akkor érjük el, s haladjuk meg újra a tízmilliót, ha Trianonról és a magyarság küldetéséről szónokolunk, hanem ha emberibb, érzelmekkel telibb, barátságosabb környezetet teremtünk magunk köré azokkal az emberekkel, akiket megismernünk adatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.