Már ez évtől csökkenhet az államadósság

Ha a forint euróárfolyama 270 körüli szinten marad, már ez évtől csökkenhet GDP-arányosan az államadósság – mondta a Magyar Nemzetnek Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nemrég kinevezett új vezérigazgatója. Szerinte Magyarország inkább felminősítésre számíthat a következő egy évben. Szerinte a kétharmados többség tette lehetővé, hogy az IMF megszorítópolitikája helyett a termelést preferáló, kisvállalkozó-barát politikát folytathasson az új kormány.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe kerülhet-e a finanszírozási terv amiatt, hogy a magánnyugdíjpénztáraknak nem lesz 180 milliárd forintjuk jövőre állampapírokra?
– Idén és jövőre sem nehezíti meg az ország finanszírozását a magán-nyugdíjpénztári pénzek visszatartása. Az aukciók tanúsága szerint ugyanis a külföldi befektetők visszatértek a piacra, illetve – reményeim szerint – a lakosság jelentősebb mértékben be tud kapcsolódni az adósság finanszírozásába. Hozzávetőleg háromszázmilliárd forint többletjövedelem marad jövőre az adócsökkentés nyomán az embereknél. Ennek egy részét feltehetőleg állampapírokra költik.
– Miért aggódnak egyesek mégis a kieső kereslet miatt?
– Nyilván a pénztárak is próbálják érdekeiket érvényesíteni. Valójában azonban a nyugdíjpénztári változtatás a következő 14 hónapban lényegesen jobban csökkentheti a hiányt, mint amekkora állampapír-kereslet kiesne a másik oldaltól, tehát a finanszírozás miatt nincs miért aggódni.
– Az adósságkezelést hogyan befolyásolják a kormány eddig ismert intézkedései?
– Mintegy 850 milliárd forintos hiányt kell finanszírozzunk 2011-ben. Hozzávetőleg 670 milliárdot állampapír-kibocsátásból (530 államkötvény, a többi lakossági papír és diszkontkincstárjegy), a maradékot pedig hitelekből biztosítjuk.
– Politikai nyilatkozatok szerint jövő évtől csökkenne az államadósság GDP-arányosan. Szakmai szemmel ezt megalapozottnak látja?
– A hazai össztermékhez képest már idén is alacsonyabb lehet az adósság, ha az árfolyamok megengedik, ugyanis az államadósság 42-45 százaléka devizában van. Már a mostani 270 körüli euróárfolyam is megfelelhet e célnak. A jelenlegi tervek szerinti adósságpályát tartva 2015 körül elérhetnénk az EU küszöbhatárának számító 60 százalékos GDP-arányos államadósságot. Ez már három és öt százalék közötti gazdasági növekedés mellett is igaz lehet.
– Elemzők szerint nem is az államadósság az igazi probléma, hanem a külső adósság. Erre mit lehet lépni?
– Valóban, az ország adóssága (amelyben az állam mellett a lakosság és a vállalati szektor tartozása is benne van) jóval magasabb, a GDP 120 százalékát is meghaladja, miközben az államé a GDP 72 százaléka körüli. Az a kellemetlen, hogy a kölcsönök nagy része devizában halmozódott fel. Csak a lakosság hitelállománya kilencezermilliárd forint körül van, amelynek nagyjából hatvan százaléka svájcifrank-alapú. Most a kormány feladata, hogy képes legyen elfogadtatni a befektetőkkel az elindított folyamatokat. Ha ez sikerül, a forint árfolyama lényegesen javulhat,
a devizahitelesek terhei mérséklődnek,
és csökken az ország pénzügyi sérülékenysége.
– Novemberben a hitelminősítők várhatóan döntenek az ország adósságkockázati besorolásáról. Van miért aggódni?
– Semmi okát nem látom az aggodalomnak. A hiánycélok most már a Nemzetközi Valutaalap által elismerten is tarthatók. Magyarország sokkal jobb helyzetben van annál, mint ahogy azt egyesek gondolják. Én inkább felminősítésre számítok. A Morgan Stanley is erre a következtetésre jutott. De már a Credit Swiss First Boston és a Danske Bank is – amely korábban elég óvatos volt Magyarországgal kapcsolatban – azt jelezte, hogy érdemes magyar papírokat venni.
– Ezt ismerve, mivel magyarázza azt a médiahisztériát, amely a nyáron az IMF-fel való tárgyalások megszakadása után kialakult?
– A kormány gazdaságpolitikájának újszerűsége kockázatot jelent egyes befektetőknek. Azoknak, akiknél a magyar papírok kis arányt képviselnek a portfóliójukban, nem éri meg alaposabban megvizsgálni a hazai helyzetet, nekik biztonságot nyújtott volna az IMF-megállapodás. Elsősorban „ők keltethették a hangulatot”. Nem veszik figyelembe, hogy 2009 közepe óta minden gond nélkül a piacról finanszírozza magát az ország és talán azt sem, hogy a húszmilliárd eurós keretből körülbelül 14-et vettünk igénybe, de ebből is négymilliárdot tartalékba helyeztünk.
– Minek köszönhető ön szerint, hogy nem volt szükség az utolsó IMF-es hitelrészletekre?
– Egyrészt javultak a piaci feltételek, és a kormány intézkedései is szerepet játszottak ebben. Fontos tudni azonban, hogy az IMF nem ellenség, ahogy a miniszterelnök is mondta: a valutaalap jókor, gyorsan segített, amikor arra az országnak szüksége volt. De a nemzetközi pénzintézet a hitelcsomagot olyan feltételekkel nyújtotta, illetve hosszabbította volna meg, amelyek összeegyeztethetetlenek voltak a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseivel. Az új kabinet a korábbi gazdaságpolitikát nem folytatta, mert a megszorítások nem vezettek eredményre.
– A nemzetközi pénzintézetektől megmaradt tartalékot visszafizetésre fordítja az ország?
– Egyelőre megtartjuk biztonsági tartaléknak. 2012–2013-ban kell nagyobb összegeket törleszteni az IMF felé, ha szükséges, akkor esetleg felhasználjuk egy részét. Addig is készülünk a nagyobb törlesztési „csúcsok” kisimítására. Az idei aukciók például olyan jól sikerültek, hogy a tervezettnél jóval több államkötvényt tudtunk kibocsátani; a többlet felhasználásával mintegy 150 milliárd forint értékben visszavásároltunk vagy hosszabb futamidejűre cseréltünk 2011-ben lejárókat, így csökkentettük a következő év terheit.
– A válságadók vagy bármi más miatt fenyegeti-e eladói nyomás a magyar állampapírokat?
– Soha nem tesz jót egy ideiglenes adó, de egyszerűen nem volt más opció. Úgy tűnik, a piac megértette ezen intézkedések szükségességét és hajlandó finanszírozni az országot. Az is pozitív fejlemény, hogy a kormány döntései nem érintették negatívan a termelési szektort, illetve a kis- és közepes vállalatokat, ők inkább jól járnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.