Mindent Erkelről: online emlékezet

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szedjék a sátorfájukat, ha már értelmesebb nevet nem tudtak kitalálni! – ezekkel a szavakkal üldözi el egy ötvenes évekbeli házmester a gyanúja szerint rosszban sántikáló Pécsi Sándor színészt és feleségét, akik Erkel Ferenc egykori lakását keresik egy Király utcai lépcsőházban, 1952-ben, az Erkel-film készítésének idején.
Pécsi Sándort a címszerep késztette arra, hogy a zeneszerző múltja után kutasson, a fenti kis történetet pedig Békés István Legújabb magyar anekdotakincs című könyvéből ismerhetném, ha a kezembe került volna az 1966-os kiadású gyűjtemény, de nem került. Az interneten aztán mégis megtalált. A tanmese ott van az Országos Széchényi Könyvtár új Erkel-honlapján. Amint azt a weboldalt létrehozók felismerték: ami nincs fent az interneten, az gyakorlatilag nem is létezik. A bicentenárium alkalmából – éppen időben – egyben fel is került Erkelről a világhálóra szinte minden.
A honlap szépen kivitelezett és jól strukturált: a címlapon életteli színek, Erkel Ferenc aláírását és kézzel írott hangjegyeit variáló grafika és egy csellóra írott zeneműve fogad, az első lépés pedig a választás a Tanulószoba és a Kutatószoba szolgáltatásai között. Előbbi inkább a kezdő közönséget célozza meg, s az életút és az életmű megszokott ismertetésén túl átvezet Erkel korába is: a Bánk bán és a Hunyadi László ősbemutatóinak címlapjai, a korabeli sajtó beszámolói és kritikái tájékoztatják a ma olvasóját arról, milyen hatalmas ovációval fogadta a közönség az operákat, amelyek azért mégsem maradtak minden kritika nélkül. Tartozik a tanulószobához képgaléria és multimédia-gyűjtemény is, amely döntően a Himnuszt járja körül: 26 nyelven szavalják, és persze megzenésített változatban is meghallgathatjuk a nemzeti költeményt. A későbbi, már a kamera korában készült előadásokról filmfelvételeket is megosztanak a weblap szerkesztői. Bár szakirodalmakra a tanulószoba anyagai is hivatkoznak, a kutatás terepe értelemszerűen inkább a kutatószoba: itt található a ma ismert legteljesebb Erkel-bibliográfia, számos online is elérhető szakirodalom, és több Erkel-kéziratot és más, a zeneszerzővel kapcsolatos emléket is digitalizáltak a két szobában.
(http://erkel.oszk.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.