Moszkva besegít a NATO-nak

Moszkva nagyon megnehezíthetné a szövetségesek életét Afganisztánban! – ismerte be egy nyugati diplomata a Guardiannek, megjegyezve azonban, hogy a Kreml mind készségesebben segíti a Nyugatot a rendezésben. Egyrészt azért, mert érdekelt hátsó udvarának stabilitásában, másrészt ezzel is erősíti globális szerepét. E folyamat újabb állomásaként a brit sajtó szerint nagyobb katonai szerepvállalásra kéri Oroszországot a NATO.

Munkatársunktól
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország már bele is egyezett, hogy visszatér az afganisztáni hadszíntérre, „azoknak a nyugati országoknak a kérésére, amelyek az afgán (felkelőket) segítették az orosz erők 21 évvel ezelőtti kiűzésében”.
Ezzel a hangzatos mondattal vezeti be Moszkva és a NATO együttműködésének újabb fejezetéről írott cikkét a The Independent. Arról természetesen szó sincs, hogy orosz katonák indulnának Afganisztánba, az „új kezdet” részeként azonban Moszkva egyre több téren kész segíteni a NATO-t. A lap úgy tudja, hogy Oroszország már be is kapcsolódott az afganisztáni hadsereg és a kábítószer-ellenes alakulatok kiképzésébe, és „elvben” beleegyezett abba is, hogy helikopterekkel látja el a NATO-erőket. Tárgyalások folynak pilóták kiképzéséről, és arról is, hogy a pakisztáni tranzitútvonal helyett orosz területen szállítanának fegyvereket és lőszert az afgán hadszíntérre.
Az „átütő jelentőségű” megállapodásokat valószínűleg a lisszaboni NATO-csúcson jelentik be. Oroszország nagyobb afganisztáni szerepvállalásának azonban ára van. Moszkva engedményeket vár az európai rakétapajzs kialakításában. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint e rendszert egy nap össze lehet majd kötni az orosz radarhálózatokkal. Oroszország el akarja érni, hogy a NATO ismerje el a grúz–orosz háború után a Kaukázustól délre kialakult status quót, valamint azt, hogy az új tagállamok területén ne helyezzen el jelentős katonai erőket. Moszkva szerint fontos lenne egy olyan jogilag kötelező dokumentum aláírása is, amely garantálja, hogy Oroszország és a NATO nem tekinti ellenségnek egymást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.