Műételek virágkora

Napjainkban egyre inkább az igénytelen tömegétkeztetés hódít, miközben az élelmiszergyártás minőségi alapanyagai és az ezek előállításán elkötelezetten fáradozó termelők eltűnnek a piacról. Ezért mielőbb újra kell indítani a háztáji gazdaságokat, s fel kell támasztani az őstermelői piacokat – szögezi le Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

K. Tóth László
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer-feldolgozás alapanyagainak beltartalmi értéke az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott, s jellemzően az igénytelen tömegétkeztetésre helyeződött a hangsúly – hívja fel a figyelmet Háber Tamás.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke kiemeli: léteznek kémiai technológiákra építő „gasztronómiai” irányzatok, amelyek a látványelemeket részesítik előnyben. Ezekben az ételekben rengeteg E jelű anyag van. Ha jól megnézzük, hogy milyen kiegészítő, fő- és segédanyagokat tartalmaznak az adott élelmiszerek, ezek rá sem férnek a csomagolásra.
Az élelmiszer bizalmi termék. Az ember azzal a hittel veszi le a polcról az árut, hogy nem káros az egészségére. – Ezen elvnek a tisztességes kereskedelem alapjának kellene lennie. Ám fontos a látványelem is. A tejipari készítmények például alapvetően tejből készülnek, de a tejből különböző eljárásokkal tejport állítanak elő, s ebből adalékanyagokkal, bakterológiai, mikrotechnológiai segédlettel további élelmiszereket gyártanak – vázolja a jelenlegi helyzetet Háber Tamás.
Ezt a koncepciót vizsgálta meg Hans-Ulrich Grimm, aki A leves hazudik című kiadványt készítette. A szerző e művében arra hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai piac a világ epertermelésének 5 százalékára tart igényt. Felmerül a kérdés, vajon hol tudják megtermeszteni az eper 95 százalékát, amit a többi piac igényel. Nyilván a természetes anyagokat mesterségesekkel pótolják. A nagyipar ezt a fűrészpor felhasználásával biztosítja. A menthentiolból ugyanakkor egy literben már 0,2 milliárdnyi gramm képes a friss grépfrútlé ízének benyomását kelteni. Ahhoz, hogy például mogyoróízt kölcsönözzünk az általunk gyártott joghurtnak, elegendő 5 milligramm aromát felhasználni egymillió liter víz ízesítéséhez.
Miközben ilyen torzult irányba halad a világ, Magyarországon is működik az élelmiszer-biztonsági és -ellenőrzési rendszer, amely érdekes módon nem elsősorban az alapanyagok összetételére, hanem a termékek címkézése kapcsán kifejezetten azok követhetőségére helyezi a hangsúlyt. Ebből adódóan az a vendéglős, aki számlával igazolja az áru hitelességét, megbüntethető, ha a csomagoláson nem található a származásra utaló jelzés. – Számunkra ez azt bizonyítja, hogy nem a termék beltartalmi értéke számít. Drága, pazarló ország vagyunk, az ellenőrt nem a minőség érdekli, hanem a címke – veti fel az MVI elnöke. A boltban vásárolt hús csomagolásán láthatjuk például, hogy melyik vágóhídon dolgozták fel, de azt már nem, hogy az állat a világ mely részéről származik, s a tenyésztője miként tartotta. Holott a fogyasztó számára egyáltalán nem mindegy, hogy az állatot mivel táplálják, s mennyi idős korában vágják le.
A világ élelmiszer-kutatásának előrehaladtával rengeteg táplálékkiegészítő került piacra, miközben a technológia is módosult. – A technika fejlődésével szinte minden alapanyag felhasználhatóvá válik, így azokat a nyersanyagokat, amelyek régebben selejtnek minősültek, s legfeljebb szappant lehetett belőlük készíteni, ma már bedolgozzák a számunkra hitelesnek tűnő alapanyagokba. Miközben az ellenőrző hatóságok az éttermi vendéglátástól adminisztratív úton is elvárják a termékfeldolgozás követhetőségét – a világ vendéglátásában ez sehol sem követelmény –, addig az élelmiszer-kereskedők minden további nélkül forgalmazhatnak különböző segédanyagokból előállított párizsit, kenőmájast, egyebeket – sorolja a problémákat Háber Tamás. És senki nem vizsgálja, hogy a húsok víztartalma milyen mértékben növekedett meg az elmúlt időszakban, pedig ezt a háziasszony is észreveszi. Ez felveti a kérdést, hogy mit kellene megváltoztatni az alapanyag-ellátáson. Az MVI elnöke szerint a jogszabályalkotók is tévedésben vannak Magyarországon, amikor az éttermi vendéglátást iparként kezelik. Ez ugyanis szolgáltatás, amely adott időben és egy üzlettérben több élelmiszer-ipari tevékenységet jelent, s nem azonosítható az élelmiszeriparral. A világon sehol sem ipari tevékenységként határozzák meg és működtetik a vendéglátást, ezt csak Magyarországon teszik. – Nagyon fontos e jogszabályi keretek és az élelmiszeralapanyag-ellátás újragondolása. A túlzott bürokrácia a szakma számára csak a büntethetőséget növeli, ami a tényleges szakmai munkától is elvonja a figyelmet és az energiát – jegyzi meg Háber Tamás. A tőlünk nyugatabbra fekvő, boldogabb Európában a működési engedély birtokában lévő üzletekbe nem büntetni járnak az ellenőrök, hiszen a segítés és a megelőzés a feladatuk.
Az alapanyag-ellátást a hagyományos gasztronómiát gyakorló vendéglátók akár Franciaországban, Olaszországban vagy Ausztriában, mindenhol a régiók alapanyagaira építik. – Sajnálatos, hogy Magyarországon az elmúlt évek kormányai tönkretették a kis háztáji mezőgazdasági üzemeket, amelyek újjáélesztése nélkül nem várható el, hogy a magyar vendéglátás megújuljon. Nagyon fontos, hogy mielőbb újraindítsák ezeket. Ugyanakkor a régiós alapanyag-ellátás minőségi és mennyiségi igényeit a jövőben a magyar éttermi vendéglátás szereplőinek meg kell tudniuk határozni – szögezi le a szakember. A vendéglátóknak ismerniük kell, hogy hány kukoricán nevelt bébicsirkére vagy kacsára, lúdra van szükségük, illetve milyen táplálékon nevelt, milyen életkörülmények között tartott állatokat milyen életkorban kell levágni ahhoz, hogy a vendéglátás számára a legjobb minőségű alapanyaghoz jussanak.
Ez a folyamat segítheti a falusi emberek megélhetését, s kialakulhat az adott tájegységre jellemző, sajátos kínálat. A magyar vendéglátásnak ismét a háztáji gazdaság legnagyobb vevőjévé kell válnia, s ennek érdekében létre kell hozni azokat a működtetési struktúrákat, amelyek keretében a megfelelő segítséget meg lehet adni a háztáji kistermelőknek.
Az elnök hangsúlyozza: a vendéglátás alapanyag-ellátását újra kellene gondolni, s ennek része kell legyen az őstermelői piacok újbóli működtetése és fellendítése. Sokan járnak szombatonként a piacokra azért, hogy a családnak szükséges, egészséges élelmiszer-alapanyagokat megvásárolják, de – tisztelet a kivételnek – tudomásul kell vennünk, hogy ezek a piacok ma már a kereskedőké, s nem az őstermelőké. A piacokon többségében nem a hazai, hanem a világpiacról beszerzett árukat kínálják eladásra.
Háber Tamás szerint nem szabad folytatni a lakosság megtévesztésén alapuló gyakorlatot, a piacokon az őstermelőknek kell árulniuk. Az őstermelői tevékenységet jól láthatóan fel kell tüntetni, s az államnak kedvezményes adózással meg kell becsülnie azért, hogy a ma még fellelhető, hiteles magyar mezőgazdasági termékek az egészséges életmódot és táplálkozást szerető emberek számára megmaradhassanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.