Nagyhind XIII. századi temploma

R E J T Ő Z K Ö D Ő  M A G Y A R O R S Z Á G

Ludwig Emil
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatjuk a Szlovák Köztársaság területén lévő, jelenleg is magyarok lakta területek régi templomainak bemutatását, történetük, rejtőzködő építészeti, kulturális értékeik számbavételét. A Duna északi és déli partján elterülő sík vidék egybefüggő nagytájat alkot, a folyam által az Alpok északi vízgyűjtő területéről a Bécsi-medencébe, a Szigetközbe és a Csallóközbe évmilliók alatt lehordott és elterített kő, homok és föld nem ismer politikai határokat. Amint a Győr és Esztergom közötti Duna-szakasz két oldalán élő magyarokat, sok száz éves településeiket sem választja valóságosan ketté a trianoni térképasztalon – a folyóvíz fősodorvonala mentén – kijelölt államhatár. A régi templomok, amennyi kevés maradt is e huzatos történelmű vidéken, szemmel láthatóan, kézzel tapinthatóan bizonyítják az összetartozást. Sokuknak a romlását, vesztét is éppen ez okozta a XX. század különösen nehéz időszakaiban. Most békésebb szelek fújnak, ám az idő nagy úr, a lemondás és az örök reménykedés emészti az életkedvet, apasztja a természetes megújulást. Megtörténhet, hogy e sok esetben már hét-nyolc száz esztendeje álló, mindennel dacoló templomok túlélik az utolsó magyarul beszélő embereket is.
Kétségkívül vannak előnyei a digitális információtárolásnak az újságpapírral szemben, csak hát ki lesz kíváncsi egyáltalán száz év múlva a nagyhindi – vagy a kisapáti, veleméri – templom históriájára?
Nagyhind (Velké Chyndice) háromszáz lelkes község Léva és Nyitra között félúton (az 51-es számú országútról Verebélynél kell északnak fordulni, öt kilométer után bekötőút vezet a kettős zsákfaluba). A régi Bars vármegye határán fekvő település(ek) neve 1234 óta ismert, egy akkor kelt birtoklevélben bukkan fel először a Hymd helynév. 1264-ben a közeli Zsitva folyón halászó jobbágyok falvaként szerepel. 1287-ben már Gímes királyi várának tartozéka volt a község, az is maradt a következő évszázad folyamán. 1332-ben egyházas helyként írták össze a pápai dézsmaszedők. 1470-ben már „Naghynd” alakban is említették a nevét, ámbár hivatalosan csak 1773 óta számít önálló településnek Nagy- és Kishind. 1576-ban a török kifosztotta a falut, lakói a XVII. században az újvári elajetnek, a hódoltság végén a nyitrai várat 1664-ben elfoglaló pasának adóztak. Hat háztartásban összesen kilenc adóképes személyt vett lajstromba a török defterdár. 1715-ben 14, 1720-ban 20, 1787-ben 33 házban laktak Nagyhinden. A XIX. században tovább gyarapodott a falu lakossága: 1828-ban 317-en, 1910-ben 406-an, 1930-ban 483-an éltek a településen, túlnyomó részben magyarok, 1938 és 1945 között – a legészakibb Nyitra megyei településként – visszakerült Magyarországhoz.
Nagyhind főutcája mentén, a régi temetőkertben található a község Szűz Mária titulusú plébániatemploma. Különböző korú részekből áll, a kelet felé tájolt szakasza tiszta román stílusú, a szélesebb hajó és a nyugati torony újabbak. A félkör alakú apszis a sorozatunk előző számaiban bemutatott gányi és jókai XIII. századi templomok kortársa, jellegzetes árkádos, lizénás téglaarchitektúrája a kisalföldi és a nyugat-dunántúli emlékek csoportjához kapcsolja e távoli rokonukat. Téglából épült a hozzá csatlakozó régi hajó is, az 1990-es években végzett régészeti kutatás során feltárult befalazott déli bejárata, valamint az egykori sekrestyébe nyíló, íves északi kapu. Kiszabadult a barokk korban eltüntetett eredeti diadalív egy szakasza és a lábazat; a külső vakolatrétegek alól napvilágra került, vélhetően reneszánsz kori motívumok alapján rekonstruálták a szentély díszítőfestését.
A török uralom elmúltával újratelepített Nagyhind földbirtokosai, a Koller és Paluskai családok újjáépítették a kicsiny, sérült templomot. 1746-ban tágas, poroszsüveg-boltozatú barokk hajóval toldották meg a középkori traktust, nagy ablakokat nyitottak a déli falán és az apszis keleti tengelyében. Sekrestye lett a szentélyből, a régi hajót szentéllyé alakították át, főoltára szintén barokk kori. A magas, négyszögletű tornyot 1968-ban emelték a nyugati bejárat fölé.
Nagyhind határában üzemel a mohi atomerőmű, Szlovákia és Közép-Európa legnagyobb energiatermelő üzeme. A négy reaktor gigászi hűtőtornyai a belőlük éjjel-nappal kiáramló gőzfelhő látványával bizarr kontrasztját kínálják a régmúltnak és a jelennek. Mögöttük ott sorakozik további négy hűtőtorony. Kísértetiesen emlékeztetnek a Titanic négy óriás kéményére, ám babonából se játsszunk a múlt, jelen és jövő szavakkal…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.