Egy új kutatás szerint az instant kávé fogyasztása növelheti annak a szemkárosító betegségnek a kockázatát, amely különösen az 50 év feletti korosztályt érinti. Ez a betegség fokozatos látásromlást okoz: nehezíti az olvasását, az arcok felismerését, sőt idővel akár részleges látásvesztéshez is vezethet.

Árt a szemünknek az instant kávé
A kínai Hubei Orvostudományi Egyetem szemészeti kutatói több mint 500 ezer ember genetikai adatait elemezve kimutatták: az instant kávé és a száraz típusú AMD között genetikai összefüggés mutatható ki. Érdekesség, hogy ez az összefüggés nem volt kimutatható a darált vagy koffeinmentes kávé esetében.
Mi is az a makuladegeneráció (AMD)?
A makuladegeneráció két formában fordul elő: száraz AMD és nedves AMD típusban. A száraz forma a gyakoribb – és ezzel összefüggést találtak az instant kávéval –, míg a nedves típus ritkább, de gyorsabban és súlyosabban fejlődik. A száraz AMD nem a „száraz szemmel” azonos. A betegség lényege, hogy a retina központi részén – a makulában – fehérje- és zsírszerű lerakódások károsítják a látást, különösen a részletgazdag központi látásélességet.
Mit mondanak a tudósok?
Dr. Siwei Liu, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott:
Az eredményeink genetikai összefüggést tártak fel az instant kávé fogyasztása és a száraz makuladegeneráció között. Ez arra utal, hogy az instant kávé csökkentése megelőző hatású lehet a betegség szempontjából, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak az AMD-re.
Bár a kutatás nem bizonyít közvetlen ok-okozati kapcsolatot, statisztikailag szignifikáns a minta: minél több instant kávét iszik valaki, annál nagyobb lehet a kockázat – írja a The Sun.
Miért épp az instant kávé a gyanúsított?
A kutatók szerint az ok az instant kávé feldolgozási módjában keresendő. Ez a kávétípus olyan anyagokat is tartalmazhat, mint:
- Akrilamid (egy hőkezeléssel keletkező vegyület, amelyet korábban is gyanúsítottak egészségkárosító hatással)
- Oxidált zsírok
- Egyéb ipari melléktermékek vagy adalékanyagok, melyek nem fordulnak elő frissen főzött kávéban
Ezek az anyagok gyulladásos folyamatokat vagy sejtkárosodást idézhetnek elő, különösen, ha valaki genetikailag hajlamos az AMD kialakulására.