Egy új kutatás szerint az instant kávé fogyasztása növelheti annak a szemkárosító betegségnek a kockázatát, amely különösen az 50 év feletti korosztályt érinti. Ez a betegség fokozatos látásromlást okoz: nehezíti az olvasását, az arcok felismerését, sőt idővel akár részleges látásvesztéshez is vezethet.

Árt a szemünknek az instant kávé
A kínai Hubei Orvostudományi Egyetem szemészeti kutatói több mint 500 ezer ember genetikai adatait elemezve kimutatták: az instant kávé és a száraz típusú AMD között genetikai összefüggés mutatható ki. Érdekesség, hogy ez az összefüggés nem volt kimutatható a darált vagy koffeinmentes kávé esetében.
Mi is az a makuladegeneráció (AMD)?
A makuladegeneráció két formában fordul elő: száraz AMD és nedves AMD típusban. A száraz forma a gyakoribb – és ezzel összefüggést találtak az instant kávéval –, míg a nedves típus ritkább, de gyorsabban és súlyosabban fejlődik. A száraz AMD nem a „száraz szemmel” azonos. A betegség lényege, hogy a retina központi részén – a makulában – fehérje- és zsírszerű lerakódások károsítják a látást, különösen a részletgazdag központi látásélességet.
Mit mondanak a tudósok?
Dr. Siwei Liu, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott:
Az eredményeink genetikai összefüggést tártak fel az instant kávé fogyasztása és a száraz makuladegeneráció között. Ez arra utal, hogy az instant kávé csökkentése megelőző hatású lehet a betegség szempontjából, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak az AMD-re.
Bár a kutatás nem bizonyít közvetlen ok-okozati kapcsolatot, statisztikailag szignifikáns a minta: minél több instant kávét iszik valaki, annál nagyobb lehet a kockázat – írja a The Sun.
Miért épp az instant kávé a gyanúsított?
A kutatók szerint az ok az instant kávé feldolgozási módjában keresendő. Ez a kávétípus olyan anyagokat is tartalmazhat, mint:
- Akrilamid (egy hőkezeléssel keletkező vegyület, amelyet korábban is gyanúsítottak egészségkárosító hatással)
- Oxidált zsírok
- Egyéb ipari melléktermékek vagy adalékanyagok, melyek nem fordulnak elő frissen főzött kávéban
Ezek az anyagok gyulladásos folyamatokat vagy sejtkárosodást idézhetnek elő, különösen, ha valaki genetikailag hajlamos az AMD kialakulására.




















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!