Figyelmeztetnek a tudósok: az instant kávé növelheti a látásromlás kockázatát

Az instant kávét pont az egyszerűsége miatt szeretik sokan: elég összekeverni a forró vízzel és már fogyasztható is. Azonban úgy tűnik, hogy az instant kávé a szemünkre nagyon is hatással van, ráadásul rossz hatással.

2025. 06. 26. 13:00
Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új kutatás szerint az instant kávé fogyasztása növelheti annak a szemkárosító betegségnek a kockázatát, amely különösen az 50 év feletti korosztályt érinti. Ez a betegség fokozatos látásromlást okoz: nehezíti az olvasását, az arcok felismerését, sőt idővel akár részleges látásvesztéshez is vezethet. 

Az új kutatás szerint az instant kávé káros lehet a szemünkre
Az új kutatás szerint az instant kávé káros lehet a szemünkre / Fotó:  Shutterstock

Árt a szemünknek az instant kávé

A kínai Hubei Orvostudományi Egyetem szemészeti kutatói több mint 500 ezer ember genetikai adatait elemezve kimutatták: az instant kávé és a száraz típusú AMD között genetikai összefüggés mutatható ki. Érdekesség, hogy ez az összefüggés nem volt kimutatható a darált vagy koffeinmentes kávé esetében.
 

Mi is az a makuladegeneráció (AMD)?

A makuladegeneráció két formában fordul elő: száraz AMD és nedves AMD típusban. A száraz forma a gyakoribb – és ezzel összefüggést találtak az instant kávéval –, míg a nedves típus ritkább, de gyorsabban és súlyosabban fejlődik. A száraz AMD nem a „száraz szemmel” azonos. A betegség lényege, hogy a retina központi részén – a makulában – fehérje- és zsírszerű lerakódások károsítják a látást, különösen a részletgazdag központi látásélességet.

 

Mit mondanak a tudósok?

Dr. Siwei Liu, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott:

Az eredményeink genetikai összefüggést tártak fel az instant kávé fogyasztása és a száraz makuladegeneráció között. Ez arra utal, hogy az instant kávé csökkentése megelőző hatású lehet a betegség szempontjából, különösen azoknál, akik genetikailag hajlamosak az AMD-re.

Bár a kutatás nem bizonyít közvetlen ok-okozati kapcsolatot, statisztikailag szignifikáns a minta: minél több instant kávét iszik valaki, annál nagyobb lehet a kockázat – írja a The Sun

Miért épp az instant kávé a gyanúsított?

A kutatók szerint az ok az instant kávé feldolgozási módjában keresendő. Ez a kávétípus olyan anyagokat is tartalmazhat, mint:

  • Akrilamid (egy hőkezeléssel keletkező vegyület, amelyet korábban is gyanúsítottak egészségkárosító hatással)
  • Oxidált zsírok
  • Egyéb ipari melléktermékek vagy adalékanyagok, melyek nem fordulnak elő frissen főzött kávéban

Ezek az anyagok gyulladásos folyamatokat vagy sejtkárosodást idézhetnek elő, különösen, ha valaki genetikailag hajlamos az AMD kialakulására.

Mit tehetünk a szemünk védelme érdekében?

A szakértők azt javasolják, hogy aki elmúlt 50 éves, a családjában előfordult már AMD, vagy már diagnosztizálták nála a betegség korai szakaszát, az kerülje az instant kávét, és inkább frissen darált kávéból készült főzetet válasszon – akár koffeinmentes verzióban is.

A kávérajongóknak nem mindegy, mit isznak

Bár a kávé hosszú ideje egészségmegőrző hatásairól is ismert, ez a kutatás rávilágít arra, hogy nem mindegy, milyen kávét fogyasztunk. Az instant kávé egyszerűsége és gyorsasága csábító lehet, de a benne található vegyületek hosszú távon károsak lehetnek a látásunkra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.