Német óvoda

S Z Ó L Ó

Hanthy Kinga
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bébiangol, suhan el a szemem előtt a fára szögezett felirat, kedvem lenne visszatolatni, hogy jól láttam-e. Keresem a neten, miféle állatfajta lehet. Tényleg kínálják, nem is egy helyen. Húsz hónapos korig várják a jelentkezőket. Az egyik honlap képén épphogy ülni tudó baba színes aktatáskát rág. A táskában nyilván angolnyelv-könyvek vannak. Olvasni nem tud, viszont fogzik. Részlet a bébiangol ajánlójából: „A módszer fontosnak tartja, hogy a nyelvtanulás maga örömforrás legyen a kicsi számára, és hogy a babát a nyelvi közegbe ágyazzák.” Beágyazták. A bébiangol pénzes szolgáltatás, amelyre, miként az alvás közbeni nyelvtanuláscsomagra, lesz vevő is. Nyilván egyre több.
A szülő törekvése, hogy a lehető legjobb életet biztosítsa utódjának, és erre immár jelentős szolgáltatóipar épült. Ha a gyermek később fordul hasra, mint a szomszédé, megy a fejlesztőbe. Hogy ne féljen a kádban, mehet bébiúszásra, és most már angol bölcsődébe is. Pénzkérdés az egész. Ilyen miliőben ne csodálkozzunk azon, ha a mai szülőképes korosztály anyagi helyzetétől teszi függővé a gyermekvállalást. Kérdés persze, hogy valóban jó-e mindaz, ami a gyermeknek pénzért megvehető. Azon például nincs vita, hogy a nyelvtudás a XXI. század alapkövetelménye, de azon már lehet töprengeni, hogy ezt a tudást hogyan lehet és kell eljuttatni a gyermek agyába, továbbá hogy hol kezdődik és végződik a szemfényvesztés.
Magyarországon az óvodák tíz százalékában van idegennyelv-oktatás, ami csábítja a jó szándékú szülőt, ugyanakkor semmiféle kimutatás nincs e korai nyelvtanítás hatékonyságáról. Sokan emlékeznek még az egykori fizetős német óvodákra, ide jártak a szocialista elit gyermekei, ám ma már tudjuk, hogy e jól hangzó intézményeknek nem lett nyelvismereti hozadékuk a Stille Nacht felnőttkorig ívelő emlékén kívül. Én is ültem óvodafolyosón, már nem a szocializmusban, és hallgattam, amint Teddy bear helyett Teddy beerre oktatták a kicsiket.
A korai nyelvtanítás hívei a játékosságot szokták fő érvként emlegetni, vagyis hogy a tanulás ekkor és ebben a formában nem munka, hanem öröm. A gyermekek számukra idegen szavakkal, dalokkal ismerkednek, nem veszi el a kedvüket a megfelelési kényszer, ráadásul anyanyelvi szintű lesz a kiejtésük. A kicsik spontán ráéreznek a nyelvi szabályokra, miként az anyanyelv esetében is, ezért később könnyebb lesz nekik a nyelvtanulás. A konzervatív oktatás hívei viszont kétségbe vonják a korai nyelvtanulás eredményeit. Álláspontjuk szerint előbb meg kell tanítani rendesen az anyanyelvet, annak nyelvi rendszerét, helyesírását és olvasását, majd arra építhető fel az idegennyelv-tudás. A nyelvtanuláshoz ugyanis elengedhetetlen a rendszerezési képesség, ami csak a kamaszkor tájékán alakul ki.
Igazságot tenni nem a mi dolgunk. Mindenki eldönti, neki melyik filozófia a rokonszenves, és melyik módszert vásárolja meg a piacról. A legokosabb álláspont nyilván az, hogy kezdjük korán a nyelvtanulást – nem feltétlenül húsz hónapos kor előtt –, de ne várjunk túl sokat attól a szakasztól, amelyik nem tudatos ismeretszerzés. A játékos tanulás ugyanis jól hangzó módszer, főleg arra jó, hogy megnyissa pénztárcáját a gyermekét szerető, az élet nehézségeitől megóvni akaró szülő. Csakhogy lassan ideje lenne nyitni egy szülők iskoláját is, amelyben „a gyermek szeretete” mellett „a gyermek életre nevelése”, továbbá a „kamasz gyermek is a miénk” tantárgyak is szerepelnek az órarendben. És ott talán meg lehetne tanítani, hogy korántsem akkor szeretjük jól a gyermekünket, ha mindent megadunk neki, amit szeme-szája megkíván, továbbá hogy nem árt egy gyermeknek, ha megtanul dolgozni és küzdeni. Márpedig a használható és nem csak külföldi bevásárlásra alkalmas idegennyelv-tudás megszerzése munka. Színes aktatáskák ide vagy oda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.