Parázs vita az étkezési jegyről

A vendéglátók attól tartanak, hogy elvesztik forgalmuk tíz százalékát, ha a parlament elfogadja a kormány étkezési jegyekkel kapcsolatos javaslatát, azaz egységesen 16 százalékkal adózik a meleg- és hidegétkezési utalvány. A kormány képviselője másként számol.

Hajdú Péter
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyökeresen átalakítja az étkezésiutalvány-rendszert a kormány jövőre, ha az Országgyűlés elfogadja az utalványok felhasználásával kapcsolatos előterjesztést. Eszerint a Bajnai-kormány által a hidegutalványokra kirótt 98, és a melegétkezési jegyeket sújtó 25 százalékos adót eltörlik, és helyükre egységes 16 százalékos adó kerül. A havi 18 ezer forintig adható jegyek felhasználásáról a dolgozó maga dönthet: hideg ételt vásárol, vagy vendéglőben fogyaszt érte.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség támogatja az elképzelést, csakúgy, mint a kisebb-nagyobb boltok tulajdonosai. A vendéglátók ezzel szemben megkongatták a vészharangot. Érvelésük szerint a korábbi kormányok az egészséges táplálkozás elterjesztése, a napi egyszeri melegétkezés biztosítása érdekében támogatták a melegétkezési utalványokat. Attól tartanak, hogy az egységes adónak köszönhetően az étkezési jegyes forgalom döntő része a multinacionális kereskedelmi láncokhoz vándorol, ami akár munkahelyek megszűnését is eredményezheti.
– Becsléseink szerint a vendéglátás forgalmának mintegy tizedét tették ki az utalvánnyal fizetők. Ha ez a 60-80 milliárd forint kiesik a vendéglátásból, az komoly nehézséget jelenthet az ágazat számára – hangsúlyozta a Magyar Televízió Az Este című műsorában Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki tanácsadója.
E vélekedést cáfolta Balogh Ádám adóügyi helyettes államtitkár, aki szerint a korábbi kormányok melegétkezési utalványokkal kapcsolatos döntései sorra megbuktak. A 98 százalékos adó bevezetését követően például egyfajta feketepiac alakult ki: mindenki hideg ételekre igyekezett elkölteni a kedvezményesen adózó melegutalványt. A melegétkezési jegyek korábbi időszakhoz képest megnégyszereződő forgalma ekkor sem csapódott le a vendéglátásban, így a mostani adóegységesítést követően sem várható nagymértékű forgalomcsökkenés a szektorban.
Hasonlóképpen vélekedik Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója, aki úgy látja, azok számára, akik megélhetési nehézségekkel küszködnek, nem megoldás az utalványos éttermi étkezés, inkább boltban költik el jegyüket. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a boltban vásárolt élelmiszer otthon ugyanúgy elkészíthető, mint a vendéglőben, tehát egészségügyi okok sem magyaráznák a melegétkezési jegyek kedvezőbb adózását.
Az igazgató abban reménykedik, hogy a mostani intézkedés hatására sikerül ismét elérni a 2009 előtt jellemző 12-13 százalékos utalványos forgalmat, szemben a tavalyi 10 százalékkal, még akkor is, ha a kormány egyéb adóintézkedéseinek köszönhetően bővül a forgalom. A multikkal kapcsolatos kritikát pedig azzal hárította el, hogy szerencsére van néhány magyar kereskedőlánc és sok kisebb üzlet, amely boldogan elfogadja az étkezési jegyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.