Párizs bosszút áll a romák miatt

A romakérdésen bukhat el Románia és Bulgária eddig biztosra vett jövő márciusi belépése a schengeni övezetbe. Tegnap a francia külügyminiszter szóvivője útján közölte: Párizs 2011 nyaráig halasztaná a két kelet-európai ország csatlakozását

Pataky István
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a bukaresti vezetés a hivatalos nyilatkozatok szintjén még mindig bízik a tavaszi csatlakozásban, Traian Basescu elnök külügyi tanácsadója tegnap már nem zárta ki a halasztást. Leonard Orban, aki korábban uniós biztosként betekintést nyerhetett a brüsszeli kulisszákba, egy interjúban azt mondta, erős lobbira van szükség a márciusi időpont tartásához. Azt is hozzátette, hogy az esetleges halasztás évekkel tolhatná ki Románia belépését a schengeni övezetbe. Pedig Bukarest mindent megtett a sikerért. A minap megszületett a Brüsszel által szorgalmazott román–moldovai határszerződés is, amely húsz éve húzódott. Tavaly Basescu még úgy nyilatkozott: Románia nem írhat alá határszerződést Moldovával, hiszen az szentesítené a Molotov–Ribbentrop-paktumot. Ez utóbbi nyomán vesztette el Románia Besszarábiát, amely a jelenlegi Moldova területének jelentős részével azonos. A szerződés aláírását elősegítette, hogy a tavalyi moldovai választásokon megbukott a kommunista vezetés, s egy, az uniós integráció mellett elkötelezettebb koalíció került hatalomra. A napokban Szófia magabiztossága is elillant. Csütörtökön Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter elismerte, Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása késedelmet szenvedhet az európai politikai helyzet miatt.
A román és a bolgár csatlakozás Franciaország ellenállásán bukhat el. Párizs vélhetőleg így próbálja megbüntetni a két országot, amiért azok nem tudtak gátat vetni a romák tömeges kivándorlásának. Pierre Lellouche francia államtitkár a hét elején még csak a határellenőrzést és a korrupciót kifogásolta, a külügyminiszter szóvivője viszont tegnap már a schengeni övezet biztonságát féltette. Bukarest és Szófia ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy valójában a cigánykérdés jelenti a problémát. Magyarország két ok miatt sem lehet közömbös az ügygyel kapcsolatban. Egyrészt a román és bolgár belépés jövő márciusban, azaz a magyar uniós elnökség ideje alatt történne, másrészt az erdélyi magyaroknak is hátrányt jelentene, ha elmaradna a határellenőrzés eltűnésével járó schengeni csatlakozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.