Perelheti az állam az iszapár okozóját

Az igazságügyi tárca megvizsgálja, miképpen léphetne fel az állam a Mal Zrt. ellen a vörösiszap kártételei miatt. Ez derül ki a kormány múlt pénteken kiadott határozatából. Kérésünkre a kártérítési felelősség értelmezéséhez adott segítséget ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A szakember lapunknak elmondta: az európai és a hazai jog alapján is egyértelmű, hogy az állam per útján behajthatja azokat a költségeit, amelyeket a cég környezetszennyező tevékenységének felszámolására fordított.

Kulcsár Anna
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van mód arra a környezetvédelmi törvény szerint, hogy ha a károsult úgy nyilatkozik: nem kíván fellépni a károkozó ellen, akkor az állam is megindíthatja a pert. A környezetet veszélyeztető cég ugyanis veszélyes üzemnek minősül és akkor is felelős az okozott károkért, ha magatartása nem volt felróható. Kizárólag akkor mentesül, ha bizonyítani tudja, hogy a károsodást a működési körén kívül eső tényező okozta.
Ifjabb Lomnici Zoltán úgy vélekedik: a Mal Zrt. az eddigi adatok alapján mindenképpen károkozónak tekinthető, az állam – pontosabban a szakminisztérium – pert indíthat ellene a magánszemélyek bizonyos kárainak megtérítéséért. A lakhatási feltételekről ugyanis az állam gondoskodik, noha a felelősség a céget terheli. Ezt végső soron a zrt.-nek viselnie kell.
Az alkotmányjogász felidézte: az államháztartási törvény lehetővé teszi, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetben, s a károk elhárításáért kivételes intézkedéseket hozzon, s a források átcsoportosításáról döntsön. Ez megteremtheti a helyreállítás fedezetét. Fontos az is, hogy a környezetvédelmi törvény alapján a hatóság jogerős határozattal megállapíthatja a környezetkárosítást, ennek alapján pedig a kár elhárítására kijelölt személy vagyonára zálogjogot, s elidegenítési tilalmat jegyeztethet be. Ezt csak akkor törlik a nyilvántartásból, ha a károkozó kifizette az őt terhelő költségeket.
Az alkotmányjogász szerint a hazai jogszabályok az Európai Parlament és Tanács irányelvén alapulnak. Utóbbi azt tartalmazza, hogy amikor az állam egy adott gazdasági szereplő helyett jár el, a költségeket behajthatja a károkozótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.