Sukoró-ügy: cáfolják Tátrai vádalkuját

Nem tud nyomozási alkuról a nyomozó ügyészség vezetője, és az ügyvéd sem a sukorói ingatlancsere ügyében indított nyomozásban. Mindketten cáfolták azt a Magyar Hírlapban közölt információt, amely szerint Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő előzetes letartóztatásban lévő volt vezérigazgatója olyan vádalkut kötött, amelynek célja Gyurcsány Ferenc exkormányfő „skalpja”.

Swendt Pál
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudok ilyenről – így reagált lapunknak Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Ügyészség vezetője arra a Magyar Hírlapban megjelent hírre, amely szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szeptember elején előzetes letartóztatásba helyezett egykori vezérigazgatója a sukorói telekcsere ügyében folytatott nyomozás előmozdítása érdekében alkut ajánlott a nyomozó hatóságnak. A vezető ügyész az egyébként minden esetben titoknak minősülő nyomozási alkunak még a felmerüléséről sem adhatott volna tájékoztatást, és egy legfelsőbb bírósági határozat alapján – mint mondta – fel kell hívni az erről érdeklődők figyelmét arra, hogy törvénysértő, ha ilyen nyomozati cselekményt hoznak nyilvánosságra.
A lap által említett alku, amelyről a cikk szerint „hiteles, de nem hivatalos forrásból” értesültek, a törvény szerint úgy köthető meg, ha gyanúsított a saját ügyétől mindenben elváló, annál súlyosabban büntetendő cselekmények feltárásához és bizonyításához segíti a nyomozó hatóságot. A vád ejtésének feltétele az is, hogy a valóban alkupozícióban lévő gyanúsított olyan adatokkal segítse a nyomozókat, amelyek alapján az elkövetők felelősségre vonhatók, és vállalja, hogy az általa „feldobott” ügy büntetőperében tanúként szerepel. Tehát a lapban közöltek alapján Tátrai nem köthetett olyan nyomozási alkut, amely a sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében indított nyomozás előmozdítását segítheti, mert ebben az ügyben legfeljebb beismerő vallomás megtételére van lehetősége, amellyel azonban nem kerülheti el a vádemelést. Dezső Antal, Tátrai Miklós védője kérdésünkre azt mondta: önmagában az, hogy a Magyar Hírlap megírta, alku köttetett, azt bizonyítja, hogy pontosan tudták, valótlan állítást közölnek, mert ha valóban történt volna ilyen nyomozati cselekmény, és az a nyilvánosságra kerül, akkor a titoksértést feljelentés és hatósági eljárás követi.
Ismeretes: a KNYF augusztus utolsó napján a sukorói ingatlancsere ügyében indított nyomozásban Tátrai mellett őrizetbe vette Császy Zsoltot, a vagyonkezelő egykori jogi és értékesítési igazgatóját is. Az ügyészség adatai szerint a gyanúsítottak kötelességszegő magatartása folytán a vagyonkezelő olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek alapján az államot több mint 1,3 milliárd forint vagyonvesztés éri, amennyiben ingatlancsere ügyében indított polgári peres eljárásban a bíróság csereszerződés kedvezményezettjének, Joav Blum magyar– izraeli kettős állampolgárságú befektetőnek ad igazat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.