Teljes átalakulás előtt az agrárkamara

Megakadályozandó a nagyobb vagyonmozgásokat, kamarai biztos fogja felügyelni az agrárkamara átalakítási folyamatát, akinek elsődleges feladata a leltár és a pénzügyi mérlegek felülvizsgálata lesz – derült ki az agrárkamarai rendszer működésének átalakításáról szóló törvényjavaslatból.

Dénes Zoltán
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős nem a GMO-ra. Tovább nőtt a génmódosítást ellenző európaiak aránya – derült ki az Eurobarométer friss, biotechnológiával kapcsolatos felméréséből. Az adatokat közzétevő Greenpeace szerint az idei közvélemény-kutatás egyértelmű üzenet az Európai Unió döntéshozóinak: a 22,8 százalékos támogatottsággal szemben az európaiak nagy többsége, 61 százaléka ellenzi a génmanipulált (GMO) ételek terjedését Európában. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a GMO ételek természetellenesek, közel hatvan százalékuk szerint nem biztonságosak és a jövő generációit is veszélybe sodorják. A tanulmány megállapítja, hogy a génmódosított növények ügyében széles körű, 84 százalékos a társadalmi tudatosság, vagyis az ügy ismertsége. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse szerint ez világosan megmutatja, hogy a társadalom GMO élelmiszerekről kialakult véleménye nem a véletlen műve, hanem tudatos választás.


Miniszteri biztos fogja vezetni az agrárkamarát mindaddig, míg a kormány nem végzi el a szervezet átfogó átvilágítását és nem alakítja ki az új kamarai rendszer működéséhez szükséges feltételeket – derül ki az agrárkamarai rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatból. A jogszabálytervezet egyik benyújtója, Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke megkeresésünkre arról számolt be, a törvénytervezet egyik lényeges eleme, hogy november 30-i határidőre előírja a kamarák számára a vagyoni és pénzügyi mérlegkészítés kötelezettségét. Ezen intézkedések célja, hogy a kormány pontos képet alkothasson a kamarák pénzügyi helyzetéről, illetve, hogy az új működési feltételrendszer kialakítása során megakadályozható legyen az esetleges „hirtelen és nagyarányú vagyoni mozgás”.
A törvényjavaslat általános indoklása szerint az agrárpolitikáért felelős miniszter az agrárkamarai rendszer átalakítását felügyelő megbízottat nevez ki. A kamarai biztos feladatait az agrárkamarai rendszer új szervezeti és működési feltételeit meghatározó törvény hatályba lépéséig, de legfeljebb a jövő év június 30-ig látja el. Egyebek mellett neki kell felügyelni az országos és a húsz területi agrárkamara gazdálkodását célszerűségi és eredményességi szempontból is. A törvényjavaslat szerint a biztos az agrárkamara kötelezettségvállalásával, valamint képviseletével kapcsolatos ügyekben az agrárkamara képviseleti jogát magához vonhatja vagy a jognyilatkozat megtételét előzetes írásbeli hozzájáruláshoz kötheti. Ha a kamarai biztos él e jogával, a törvény erejénél fogva semmis az a jognyilatkozat, amelyet ezen hozzájárulás hiányában a szervezeten belül bárki megtesz. A Magyar Agrárkamara közfeladatokat ellátó, országos hatáskörű köztestületként működik, jelenleg 11 ezer tagja van, ezek egyharmada őstermelő, egyharmada egyéni vállalkozó, egyharmada pedig jogi személyiséggel rendelkező gazdálkodó szervezet. A tagok a mezőgazdasági összes termékkibocsátás 60 százalékát képviselik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.