Tesco-ügy: hibát hibára halmoztak

Szakértők szerint a bélsárral és béldarabokkal, illetve egérrel szennyezett csirkehús árusításakor, valamint a botrány körülményeinek feltárásakor hibát hibára halmoztak mind a Tesco, mind a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai.

Munkatársunktól
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Tesco áruházlánc súlyosan szennyezett élelmiszert árult akciósan áruházaiban. Az egyik vásárló bejelentése nyomán a hatóság is értesült a dunaújvárosi esetről. Gombos Zolán, a Fejér megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatója lapunknak elmondta, hogy zároltatták a körülbelül 300 kilogramm terméket, amelyen laboratóriumi vizsgálatokat sem kellett végezniük, annyira szennyezett volt. Szavaiból az is kiderült, hogy a hatóság közbenjárására a kereskedőlánc saját hatáskörben intézkedett áruházaiban a körmendi beszállítójától származó összes csirkehús azonnali eltávolításáról és ártalmatlanításáról, amelyet a Tesco igazolt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Mgszh) számára. Szakértőink szerint felmerül a kérdés, vajon ez az eljárás hatósági eljárás volt-e, mert jelen esetben a hatóságnak kellett volna a forgalomból kivonni a terméket. Kérdésünkre Gombos Zoltán elismerte, hogy nem ellenőrizték a gyártó vállalatot, a Master Good Kft.-t, mert nem akarták elnyújtani a hatósági eljárást.
A szakértők szerint súlyosbítja a helyzetet az élelmiszer-biztonsági veszélyt jelentő rágcsáló jelenléte a termékben, ami egyértelműen indokolttá tette volna az élelmiszer-előállító üzem működésének azonnali vizsgálatát. Pontosan tisztázni kellett volna, vajon hol volt az egér: az üzemben vagy a Tescóban.
Az Mgszh rövid úton 850 ezer forint büntetést szabott ki a Tescóra, amely a büntetést azonmód, fellebbezés nélkül kifizette, s annak egy részét a gyártóra hárította át.
Az élelmiszer-ellenőrzési szakigazgatásban jártas élelmiszerhigiéniai szakértők arra hívták fel figyelmünket, hogy a rendkívül súlyos eset kezelése több sebből vérzik. Az országban szinte mindenütt jelen lévő vállalatóriás, a Tesco az élelmiszerek biztonságos kezelését a legkorszerűbb, úgynevezett HACCP-rendszerben végzi. E rendszer szerint a szemmel láthatóan fertőzött árut nemhogy a polcokra kihelyezni, de leszállítani sem lett volna szabad. A tények szerint tehát vagy az áruátvétel nem működik megfelelően, vagy a Tesco HACCP-je nem működőképes, azaz csak papíron létezik. Az, hogy mindez így történt, felveti a gondatlanság gyanúját, ami akár büntetőjogi kategória is lehet.
Megtudtuk, hogy a HACCP-rendszerben az áruház önálló intézkedése addig tart, amíg a hatóság nem szerez tudomást az ügyről. Ez pedig eleve így történt, hiszen nem az önellenőrzés és az élelmiszer-biztonsági rendszer működésének következményeként, hanem hatósági utasításra zárolta a Tesco az árut. Az Mgszh-nak így a hatósági eljárás során a bizonyításhoz mintát kellett volna vennie a szennyezett, fogyasztásra alkalmatlan termékből. Le kellett volna záratnia a területet, majd fokozottan ellenőriznie a szigorú fertőtlenítés végrehajtását, emellett meg kellett volna oldania az áruházakban lévő termékek védelmét. Országos razziát kellett volna azonmód elrendelnie, hová jutott még el a szennyezett termékből, s ellenőriznie, nyomon követnie kellett volna a megsemmisítés körülményeit az állati fehérje megsemmisítésére hivatott intézménynél.
Az Mgszh büntetést csak akkor szabhatott volna ki, miután feltárta az áru keletkezésének, szállításának és tárolásának öszszes, beleértve az előállító cég élelmiszerhigiéniai és -biztonsági körülményeit. A szakértők szerint az Mgszh az elmarasztalást feltűnően elkapkodta, hiszen egy ilyen súlyos élelmiszer-biztonsági botrány következményeként a legsúlyosabb büntetéssel kellett volna sújtani a kereskedőláncot – amelynek mértéke ilyen és hasonló esetekben akár egymilliárd forint is lehet –, illetve a körülmények ismeretében az is előfordulhatott, hogy be kellett volna zárni a termelő céget is.
A szakértők az esetből arra következtetnek, hogy az Mgszh egyelőre az előző főállatorvosnak, Süth Miklósnak puha, a fogyasztók megkárosítását lehetővé tévő gyakorlatát folytatja, amelynek jelenlegi elnöke, Bognár Lajos Süth helyettese volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.