Továbblép a titkosszolgálati albizottság

Swendt Pál
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csenger-Zalán Zsoltot, a Fidesz országgyűlési képviselőjét választotta meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a titkosszolgálatoknál az elmúlt nyolc éveben tapasztalt anomáliák feltárására alakult ellenőrzési albizottság ötödik tagjának. Az eddig négyfős testületből saját döntése nyomán távozott Molnár Zsolt MSZP-s képviselő, aki a Demeter Ervin fideszes alelnök javaslatára kibővülő grémium eddig meglévő paritásának felborulásával indokolta lemondását. Demeter – mint az albizottság vezetője – arra hivatkozva indítványozta a testület kiegészítését, hogy annak legutóbbi ülésén az UD-ügy vizsgálatának lezárásakor éppen azért voltak határozatképtelenek, mert az MSZP-s delegált a döntés előtt távozott a tanácskozásról.
Mint arról beszámoltunk, a fideszes politikus ezután magánszemélyként tett feljelentést, amelyet a Legfőbb Ügyészség határozata alapján a Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) bírált el. Balogh Zoltán, a szervezet szóvivője kérdésünkre megerősítette azt a Magyar Hírlapban közölt információt, amely szerint a feljelentést egyesítették azzal a nyomozással, amelyet tavasszal ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával rendeltek el.
Az említett eljárás a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) a lehallgatási botrány nyomozása során a BKÜ-nek küldött átirat alapján indult. A KNYF akkor fordult a katonai ügyészséghez, amikor a Dávid Ibolya volt MDF-elnök és bizalmasa, Herényi Károly egykori frakcióvezető, Szilvásy György korábbi titokminiszter, valamint Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság volt MSZP-s alelnöke meggyanúsítása mellett folytatott nyomozásban olyan adatokhoz jutott, amelyek a BKÜ illetékességét vetették fel. A bizonyítottan a titkosszolgálatok által készített hangfelvételek – amelyek az MDF 2008-as elnökválasztására időzített lehallgatási ügy kirobbanása idején eddig nem tisztázott módon kerültek nyilvánosságra – miatt ügyészségi kérdésekre számíthat Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója is.
Az ellenőrzési albizottság a jövő héten az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal székhelyén tekinti át a külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtésnek az előző parlamenti ciklusban folytatott gyakorlatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.