Új irány

Lukács Csaba
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap újabb szégyenletes gyurcsányi örökséget sikerült felszámolni: az előző miniszterelnök ugyanis megsértődött hat esztendővel ezelőtt a határon túli magyarok képviselőire, így aztán többé nem hívták össze a Magyar Állandó Értekezletet. Tegnap újraindult az önkényesen befagyasztott fórum, és a hat esztendővel ezelőtti vita ma már tárgytalan: azóta törvény rendelkezik a letelepedés nélkül megszerezhető magyar állampolgárságról azoknak, akik nyelvükben-múltjukban kötődnek az anyaországhoz.
A Máért kilencedik ülése azonban nem csak ezért fontos, azzá tette a magyar miniszterelnök beszéde is. Orbán Viktor világosan megfogalmazta azt, hogyan látja a világot: ugyan nyugati zászló alatt hajózunk, de keleti szél fúj a világgazdaságban. Amióta egy nagy falu lett a világ, a technológia a globalizációnak köszönhetően eljut bárhova, ezért a nyugati civilizáció előnye is elolvadt.
Aki volt mostanában Dubajban, netán Sanghajban, annak értenie kell ezeket a szavakat. Ha valami egyedit, különlegeset, modernt akarunk látni, immár nem Amerikába, hanem keletre kell indulnunk. És nem azért, mert ott olcsó a munkaerő, hanem ennél jóval összetettebb okok miatt. Egyes keleti országokban (gondoljunk Indiára vagy Kínára) van bőven olcsó munkaerő, de immár van elegendő pénz és tudás is a korlátlan fejlődéshez. A nagyra törő álmokat megszülő bátorságról és kezdeményezőszellemről ne is beszéljünk – nekik nem akarták mindenáron megtanítani, hogy merjenek kicsik lenni.
Keveset beszélünk róla, pedig tény: a világ (most még) legnagyobb gazdaságát adó országának, Amerikának az államadóssága meghaladta a tizenháromezermilliárd dollárt, és a legnagyobb külső hitelezőjük éppen Kína – magyarán a keleti hatalom pénzétől függ a nyugati óriás működése. A világhatalmi pozíciók újrarendeződése ma már tény, még ha a vesztesek nem szeretik is ezt beismerni. A válságok, a lufik kipukkadása ennek a jelenségnek a tünete, aki ezt hamarabb észreveszi, és jól reagál rá, az gyorsabban kijön a gödörből. Nem megijedni kell a változástól, hanem elsőnek kifürkészni az új ösvényeket. Ha hamar a jó irányba tudjuk fordítani a vitorlát, előrébb juthatunk a kedvező hátszéllel. A feltörekvő piacok partnereket keresnek a növekedéshez: nyersanyagra van szükségük, eladnák a termékeiket, kihelyeznék a fölös pénzt. Újra fontos lehet az is, hogy földrajzi értelemben véve hídhelyzetbe kényszerített minket a történelem.
Magyarország kormánya Európában egyedülálló többséggel rendelkezik, így képes lehet a gyors válaszokra – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint nem csupán Magyarország szempontjai fontosak a változások közepette, hanem egész Közép-Európának kell közös választ adnia az új világ kihívásaira. Első útja ezért vezetett Varsóba, és – a viták ellenére – ezért kell jó viszonyban lenni a szomszédokkal, köztük Szlovákiával is.
Jó látni, hogy akad olyan magyar politikus, aki előrébb lát az orránál – korábban ugyanis az volt a jellemző, hogy előbb Moszkvától, utána pedig Washingtontól és Brüsszeltől vártuk el, hogy gondolkodjon helyettünk. Ha újra átvesszük a kezdeményezést a régióban (ne feledjük, az előző két szocialista kormány gyalázatos tevékenysége előtt még mi voltunk az eminensek Kelet-Európában!), akkor újra fontos szerepük lehet a határon túli magyaroknak is, hiszen az a tudás, amelyet ők a szomszédos országok mentalitásáról, gazdaságáról megszereztek, kulcsfontosságú lehet egy erős Kelet-Európa megteremtésében.
És akkor talán még arra is van esély, hogy újra jó érzés lesz magyarnak lenni a Délvidéken, Erdélyben vagy a Felvidéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.