Új magyar eljárás

Áttörést hozott a kétoldali hangszálbénulás kezelésében a Szegedi Tudományegyetem munkatársának fejlesztése. Rovó László olyan eljárást és eszközt dolgozott ki, amely szövetroncsolás nélkül, ötperces beavatkozással helyettesíti a korábbi, közel kétórás műtétet.

Győr Ágnes
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar orvos találmánya szerepel a legrangosabb nemzetközi fül-orr-gégészeti szaklap, a The Laryngoscope októberi számának címlapján. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikájának docense olyan eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével szövetroncsolás nélkül, ötperces beavatkozással helyettesíthető egy közel kétórás műtét – írta tegnap a Délmagyarország. Az új eljárással – amelyhez speciális eszközt is kifejlesztett a szakember – a kétoldali hangszálbénulás miatt fellépő fulladáson lehet segíteni, és elkerülhető általa a légcsőmetszés. Az eddig alkalmazott műtéti módszer roncsolta a gége szövetét, ráadásul végleges károsodást okozott a hangminőségben. Az említett módszerrel az elmúlt héten két beteget is sikeresen megműtöttek hazánkban – mondta lapunknak Rovó László. Az orvos beszámolt arról, hogy közülük az egyik azóta hazamehetett, a másikat pedig – akin tegnap reggel végezték el a beavatkozás – már csak megfigyelésre tartják bent a kórházban. A hangszalagbénulás – amely esetén a hangszalagok nyitása vagy zárása nem működik megfelelően – számos okból alakulhat ki. Leggyakrabban azonban a fej-nyaki daganatos betegeknél, illetve pajzsmirigyműtét után jelentkezik.
A szakember szerint közel két évtizede folytatnak kutatásokat e területen, s az új műtéti eljárás sikerességének alapja, hogy az orvosok jobban megértették, miként működik a gége specifikus, porc alapú nyitó és záró mozgása. Ennek a tudásnak a birtokában válhatott úttörővé a kezelésben az igen egyszerű beavatkozás – fejtette ki.
A hazánkban kifejlesztett új technológiát már több külföldi országban is vizsgálták, és az Egyesült Államokban, valamint Európa több államában is nagy az érdeklődés a fejlesztés iránt.
Viszonylag ritka a kétoldali hangszálbénulás, amely mindenképpen nagyon kellemetlen és akár életveszélyes is lehet. Magyarországon évente körülbelül harminc-negyven betegnél szükséges az ilyen jellegű, a társadalombiztosítás által támogatott beavatkozás. Eddig csak Szegeden és Pécsett állt az orvosok rendelkezésére a technológia, hamarosan azonban országszerte egyre több helyen hajthatnak végre hasonló operációt – fejtette ki a szakember. A módszert, amelyet mostanra szabadalmaztattak, öt évig fejlesztették a szegedi klinikán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.