Újrakezdés

Pataky István
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreállt a rend a nemzetpolitikában – ez volt a legfontosabb üzenete a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) kilencedik ülésének. Egymás mellett ültek, közösen keresték a válaszokat az aktuális gondokra olyan határon túli pártok, szervezetek, amelyek vezetői odahaza kitartóan kerülik egymás társaságát. A Tőkés László által szorgalmazott szocialista bocsánatkérés ugyan elmaradt, de odaült az asztalhoz, s aláírta a zárónyilatkozatot a Máértot 2004 novemberében ellenséges intézménnyé minősítő MSZP is. Ma már törvény rendelkezik a letelepedés nélkül megszerezhető magyar állampolgárságról, Gyurcsány Ferenc pedig elszámoltatásra vár, így akár azt is mondhatnánk, hogy az idő mindent megoldott. Csakhogy az a hat év nem múlt el nyom nélkül. Túl sok düh, elkeseredettség, vita és széthúzás követte a határokon túl a gyurcsányi hadüzenetet.
A Máért pénteki ülésén a résztvevők igyekeztek mellőzni a visszatekintést. A tervek kerültek előtérbe, s miután a kettős állampolgárság ügyének gyors megoldása a gyakorlati lépések terén is hitelessé tette az új kormányt, a külhoni szervezetek körében érezhető volt a bizakodás. Az ugyanis már mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a szimbolikus politizálás ideje lejárt. A kilencvenes évek elején még önfeledt örömöt jelentett a határon túli közösségek körében egy-egy szép megfogalmazás, beszéd vagy nemzeti zászlós szoboravatás. Ma ez már kevés. Olyan magyar jövőképre van szükség, amely megállíthatja a demográfiai hanyatlást, a felerősödött önkéntes asszimilálódást. A határokon túl a fiatal, számtalan lehetőséggel rendelkező generációnak azt kell bebizonyítani, hogy megéri magyarnak lenni. Ezért fontos a magyar intézmények megerősítése és a határ menti régiós gazdasági együttműködés erősítése. Nem elég a jó anyanyelvi képzés, ha az nem párosul a szülőföldön való tisztes megélhetés lehetőségével. Az asszimilálódásnál ugyan jobb, de célnak erősen vitatható, hogy a határon túliak körében képezzük ki az anyaországi munkaerő utánpótlását. Mint ahogyan az is zsákutca lehet, ha valaki a saját maga lehetőségeit szűkíti be a többségi nyelv elsajátításának mellőzésével. Sikeres magyarok kellenek Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján – ehhez kell megtalálni a leghatékonyabb stratégiát.
Nem könnyíti a nemzetpolitika helyzetét, hogy három szomszédos országban is mélyponton, de legalábbis válságban van a határon túli magyar érdekképviselet. Erdélyben az RMDSZ ugyan része a bukaresti hatalomnak, hitelessége azonban soha nem volt ilyen alacsonyan, s részben ezzel függ össze eredménytelensége is. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács továbbra is Tőkés Lászlóról szól, az Európai Parlament alelnöke egy személyben viszont kevés a reális alternatívához, a Magyar Polgári Párt pedig nem képes szabadulni belső vitáitól. A felvidéki Magyar Koalíció Pártjáról mindent elárul, hogy kiesett a szlovák parlamentből, egykori szavazóinak többsége inkább a Híd – Most magyar–szlovák vegyes pártot választotta. Kárpátalján mindkét magyar párt leszerepelt a minapi ukrajnai helyhatósági megméretésen. Az önbizalmat adó újrakezdés tehát mindenkire ráfér. Pozitív példának pedig ott van a Vajdasági Magyar Szövetség, a délvidéki magyar kulturális autonómia képviseleti szervének vezető politikai ereje. A Vajdaságban működő önrendelkezési forma létrejötte azt üzeni a Máért résztvevőinek: a nehézségek ellenére mindenhol van esély a magyar autonómiára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.