Védett szellemi örökség lett a fanyomtatás

MTI
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy újabb néphagyomány került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO veszélyeztetett szellemi kulturális örökségeinek listájára kedden a Kenya fővárosában, Nairobiban zajló konferencián. A védetté nyilvánított néphagyományok között van a kínai dzsunka építésének technikája: ma már csak három műhelyben építenek ilyen vitorlásokat. Szintén kevesen – mindössze tizenegyen – vannak a kínai fanyomtatás teljes technikáját ismerő mesterek, a fametszetek készítésének hagyománya szintén felkerült az UNESCO listájára. Védetté nyilvánították a Kínában élő ujgur kisebbség mesrep nevű tradicionális aratóünnepét is, amelynek fennmaradását a városokba irányuló elvándorlás veszélyezteti. A nagyvárosi migráció Horvátországban is hozzájárult ahhoz, hogy Dubrovnik környékén a preszláv ojkanje ének eltűnőben van, így ez is védett lett.
Az UNESCO bizottsága 31 ország 51 jelöltje közül 50 szellemi kulturális örökséget vett fel a listára. Szellemi kulturális örökség lett többek között a spanyol flamenco, a pekingi opera, a francia és a mediterrán konyhaművészet, a belga Alost város 600 esztendős karneválja. Továbbá az azerbajdzsáni és az iráni szőnyegszövés művészete, a török olajbirkózás, a kolumbiai marimbazene, az ősi hagyományokra visszatekintő solymászat is, amelynek jelölése mögött tucatnyi ország állt. A magyar solymászat hagyománya korábban nemzeti jegyzékünkön kapott helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.