Védtelen újságírók

Felfegyverezné az újságírókat a duma információs politikával foglalkozó bizottságának elnökhelyettese. Borisz Reznyik a sajtó munkatársainak biztonsága érdekében törvénymódosítást készül benyújtani a parlamentben. A sajtó munkatársai ellen irányuló támadások elrettentésére hasonló szigorítást javasolt Dmitrij Medvegyev elnöknek Oleg Kasin minapi megverése kapcsán összehívott rendkívüli ülésén a Társadalmi Tanács is. A Kommerszant újságíróját közben még mindig mesterséges kómában tartják, állapota stabil.

Stier Gábor
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta átlagosan öt támadás éri Oroszországban az újságírókat, ismertette a Társadalmi Tanács ülésén a megdöbbentő adatot Mihail Fedotov, az államfő emberjogi kérdésekkel foglalkozó tanácsadója. Idén már 8 médiamunkást öltek meg és 40-en váltak különböző atrocitások szenvedő alanyaivá. Ebben az évtizedben 19 újságíró halt meg, a peresztrojka éveitől számítva pedig mintegy 300-an. A gyilkosok és a megrendelők a legtöbb esetben felderítetlenek maradtak. Máig homály fedi Vlad Lisztyev vagy Anna Politkovszkaja meggyilkolását, mint ahogy egyelőre nem találják a péntek éjszaka Oleg Kasinra támadókat sem. A támadás egyértelmű figyelmeztetés a kényes ügyekkel, a himki erdő körüli eseményekkel vagy a Kreml körüli ifjúsági mozgalmakkal foglalkozó újságíró és a média világa számára. A közeli köztéri kamerák rögzítették a célzatos támadást, amint két fiatal eltöri az újságíró lábát, ujjait és állkapcsát. Medvegyev elnök szigorú fellépést ígért és elítélte a támadást, miközben a korábbi esetekre meglehetősen lanyhán reagáló újságíró-társadalomban is betelni látszik az a bizonyos pohár.
A társadalom reagálását a kettősség jellemzi. A Nasi (Mieink) ifjúsági mozgalom egyik vezetője, Irina Plescsejeva például „egyesek politikai terrorizmusát” fejtegetve megjegyezte, Kasint egyáltalán nem tartja tehetségesnek, a mostanihoz hasonló támadásokat pedig szerinte úgy lehet a legkönnyebben megelőzni, ha „az újságírók nem adnak okot a gyilkosságokra”. A többség azonban a Társadalmi Tanácsban is inkább az újságírók státusának megváltoztatásában látja a megoldást, és még a munkájuk akadályozását is hatévi börtönnel büntetné. A már említett Borisz Reznyik még keményebb eszközökhöz nyúlna. Az Egységes Oroszország képviselője a támadók elrettentésére nemcsak a fegyvertartást engedélyezné az újságíróknak, de közszolgákként kezelve őket, az életükre törő támadásokat 12-től 20 évig terjedő vagy életfogytig tartó börtönnel büntetné.

Szigor. Ötezer rubel (35 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte rágalmazás bűntettében a helyi bíróság a Himkinszkaja Pravda két éve, feltehetően a himki erdőirtással szembeni kiállása miatt magatehetetlen nyomorékká vert kiadó-főszerkesztőjét. Mihail Beketov a bíróság szerint alaptalanul jelentette ki egy interjúban a himki kerület vezetőjéről, hogy köze lenne az újságíró kocsijának felrobbantásához. Jogvédők Strasbourgban kívánják megtámadni az ítéletet, ezt megelőzően Medvegyevtől kérték Vlagyimir Sztrelcsenko leváltását. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.