Visszakozott a Nemzeti főigazgatója

Visszavonta a Nemzeti Színház bérlésére vonatkozó megállapodást a Budapesti Román Kulturális Intézettel Alföldi Róbert. A képviselet az ország nemzeti ünnepén rendezvényt tartott volna a teátrumban. Az ügyről a Magyar Hírlap írt, a kormánypártok és a Jobbik is elítélően nyilatkozott.

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója délután még úgy magyarázkodott, szerinte a nagykövetség rendezvénye elősegítheti, hogy Magyarország és Románia a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz. Ezért mondott igent arra a megkeresésre, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából adja bérbe a Nemzeti nagytermét. Döntését este visszavonta.

*

Még a direktor esti döntése előtt azonnali vizsgálatot kért a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP): a frakciószóvivő, Pálffy István közlése szerint a párt arra hivatkozással kéri Alföldi Róbert felelősségre vonását, hogy a direktor a színházat nem rendeltetésszerű célra adta át. A KDNP azt is kéri, hogy a Nemzeti Színház főigazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza azonnal vizsgálja át. Leszögezte, a köz javára létesített kulturális intézmény nem lehet helyszíne olyan rendezvénynek, amely egy másik közösség nemzeti identitása szempontjából fontos ugyan, de a magyar közönség körében vitákat gerjeszt és politikai hullámokat kavar – fejtette ki állásfoglalásában Pálffy István.
Megszólalt a Fidesz is: a parlamenti frakció közleményében leszögezte, a képviselők Alföldi magyarázkodását nem tudják elfogadni, úgy látszik, nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát. Leszögezik, egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többségének Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. – Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg. A két nép közeledése és kulturális kapcsolatai számunkra is fontosak, ám a meglévő érzékenységekre és a fájó sebekre mind a politikai, mind pedig a kulturális vezetőknek tekintettel kell lenniük – zárult a frakció közleménye. A Jobbik is elítélő nyilatkozatot fogalmazott meg.
A főigazgató estére megérezte az ügy súlyát. Legújabb közleményében így fogalmazott: „Sajnos rosszul mértem fel azt, hogy döntésem félreérthető, és ezzel sok magyar ember érzését megsértem. Miközben továbbra is hiszek abban, hogy a múlt fájdalmait európai módon és felelősen kell feldolgozni, az egyik legfontosabb kulturális közintézmény vezetőjeként nem hagyhatom figyelmen kívül a kialakult helyzetet.”
Erdély Romániához csatolását 1918. december 1-jén mondták ki Gyulafehérvárott, nemzeti ünnepnek azonban csak 1990 óta számít a magyaroknak gyászos dátum. Zenovia Popa, a román külképviselet sajtóattaséja szerint ügyelnek arra, hogy minden évben előkelő helyszínen tartsák meg az ünnepséget, amely a mai napig kritikus pont a két nemzet viszonyában, nemcsak a határon túl, hanem az anyaországban is. Nyolc évvel ezelőtt, 2002-ben országos felháborodást váltott ki, hogy Medgyessy Péter akkori kormányfő, Kovács László külügyminiszter és Göncz Árpád volt köztársasági elnök is részt vett a Kempinski Hotelben tartott december elsejei fogadáson, miközben az épület előtt tüntetők tiltakoztak az ellen, hogy a miniszterelnök Erdély elcsatolására koccint Adrian Nastase román kormányfővel. Arra azonban még nem volt példa, hogy a megemlékezést a Nemzeti Színházhoz hasonló szimbolikus, a hazai szellemi élet szempontjából jelentős helyszínen tartották volna.
Magyarország bukaresti nagykövetsége mindig a diplomáciai képviselet épületében rendezi a hagyományos fogadásokat a nemzeti ünnepek tiszteletére – tudtuk meg Balázs Ádámtól, a kirendeltség sajtó- és kulturális attaséjától. A diplomata elmondta: a nyári szabadságolásokra tekintettel augusztus 20-a alkalmából ritkán tartanak nyilvános ünnepséget, október 23-át és március 15-ét viszont rendszerint a magyar állam által 1936-ban megvásárolt rezidencián ünneplik meg a román fővárosban. Ugyanakkor nem ritka, hogy a Bukaresti Nemzeti Színházban más államok külképviseletei különböző rendezvényeket tartanak a teátrum nagytermében, nemzeti ünnepük apropóján. Constantin Vanatoru, az intézmény gazdasági igazgatója lapunknak elmondta: kibérelte már a színház dísztermét a japán, kínai és spanyol nagykövetség is, az esetek többségében azonban kulturális rendezvények céljából, fogadást nem adtak.
Alföldi Róbert főigazgatói pályafutása során nem először került szembe a közvéleménnyel: az idén áprilisban, óriási felzúdulás kíséretében bemutatott Havadtőy Sámuel-kiállításnak szintén a Nemzeti adott otthont. A Nem mondhatom el senkinek című tárlat nem minden alap nélkül háborította fel a közönséget: a kiállítás a keresztény szimbólumrendszert helyezte méltatlan, obszcén kontextusba, indokolatlanul sértve ezzel sokak értékrendjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.