Visszaüt Bajnai árpolitikája

A Bajnai-kormány által végrehajtott, csökkentett mértékű gázáremelés, valamint a folyamatosan emelkedő olajárak indokolják, hogy januárban növekedjen a fűtőanyag tarifája a lakosság számára.

Dékány Lóránt
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyamatosan emelkedő olajárak, és az év elején elhalasztott árnövelés miatt válik szükségessé januárban a gáz lakossági tarifájának emelése. Egy lapunkhoz eljutott, az iparágból származó szakértői anyagból kiderül, hogy az év elején a hordónként 67,2 dolláros olajár határozta meg az Oroszországból érkező földgáz behozatali árát. A jelenleg érvényes hosszú távú szerződés szerint ugyanis a Magyarországra szállított fűtőanyag árát az oroszok a kőolaj előző kilenc havi átlagárából számítják ki. A kalkulációt befolyásoló tényező még a forint és a dollár árfolyama, mivel a gáznagykereskedő dollárban fizet a fűtőanyagért, de azt forintban értékesíti tovább a fogyasztók felé. Áprilisban a magyar lakosság számára átlagosan 9,98 százalékkal drágult a gáz, holott a szolgáltatók 15-17 százalékos tarifanövekedést láttak volna indokoltnak. A két szám közti különbséget a Bajnai-kormány akkor az árképlet módosításával tüntette el, áttolva a „maradékot” a választás utáni első, vagyis a júliusi gázáremelésre.
Csakhogy ekkor az új kormány befagyasztotta a lakossági energiadíjakat, amíg kialakul egy újfajta szabályozás. A második negyedévben ugyanakkor kedvezőtlenül alakultak a dolgok, hiszen az olaj átlagára hordónként 73 dollárra emelkedett, egy dollár pedig a korábbi 198 forint helyett 220-230 forintot ért már.
A hazai gázárakra nehezedő nyomás az iparági elemzés szerint némiképp csökkent ez év harmadik negyedében, hiszen a kőolaj átlagos jegyzésszintje csupán minimális mértékben változott, míg a magyar fizetőeszköz 200 forint/dollár környékére erősödött. A januári gázáremelésbe ugyanakkor nem ez, hanem a november 15. és a december 15. közötti időszak számít bele ténylegesen. Az adatsor alapján ebben az időszakban nem várható számottevő változás sem az olaj, sem a forint/ dollár árfolyam esetében.
– Az a különleges helyzet állt elő, hogy nem az importgáz és a dollárárfolyam mozgatja a gázár emelkedését, hanem sokkal inkább a korábbi időszakban elhalasztott áremelések begyűrűző hatása – vélekedett Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Zrt. igazgatója a Duna TV egyik tegnapi műsorában. Mindez pedig arra utal, hogy ellentétben a napokban megjelent sajtóhírekkel, mégsem a válságadó pótlása lenne a januárra beharangozott, legfeljebb egy számjegyű gázáremelés mozgatórugója.
n
Árrobbanás várható? A következő tíz évben több milliárd dolláros beruházásra szólította fel az Európai Bizottság tegnap az uniós tagországokat, mert fel kell készülni a fosszilis erőforrások árrobbanására és arra, hogy csökkenteni kell a függőséget a külföldtől – jelentette be Günther Oettinger energiaszektorért felelős biztos. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.