Vitatott vádak az Amnestytől

Munkatársunktól
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nem tett meg mindent, hogy megóvja az ország roma lakosságát az ellene támadóktól és válaszoljon az erőszakra – állítja az Amnesty International (AI), érvelésének alapjául a 2009 augusztusáig tartó cigányellenes gyilkosságsorozatot véve, amely hat ember halálát okozta. A nemzetközi jogvédő cég állításáról a BBC brit hírügynökség is beszámolt tegnap főoldalán. Az AI eszerint úgy érzi, a magyar igazságszolgáltató rendszerben hiányosságok vannak. A szervezet egyúttal bírálja a rendőrséget, amely állítása szerint több hasonló támadást nem gyűlöletből elkövetett bűncselekményként regisztrál. Emlékezetes, néhány hete Mohácsi Viktória korábbi SZDSZ-es európai parlamenti képviselő is ugyanezzel vádolta a magyar rendőrséget, amikor az Egyesült Államokban átvett egy kisebbségek védelméért adományozott kitüntetést.
A jelentés kitér arra is – mint az MTI írja –, hogy a megelőzést illetően a hatóságok nem tesznek hatékony intézkedéseket a probléma jellegének és mértékének feltérképezése érdekében, többek közt azért, mert nem gyűjtenek részletes, etnikai szempont szerint lebontott adatokat a gyűlölet-bűncselekményekről, ami a tendenciák felismerését és így a megfelelő programok kidolgozását is akadályozza. A jelentés szerint a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokat nem lenne szabad úgy értelmezni, hogy azok megakadályozzák a hatóságokat az adatok etnikai és nemi bontásban történő gyűjtésében. Ugyancsak súlyos hiányosság, hogy az áldozatok nem kapnak megfelelő pszichológiai, szociális és jogi támogatást. Sokszor az eljárásról sem tájékoztatják őket megfelelően. Ezt alátámasztották a 2009 februárjában meggyilkolt Csorba Róbert sajtótájékoztatón jelen lévő hozzátartozói is.
A BBC tudósításában az áll, hogy egy nagyszabású rendőri nyomozás eredményeképp négy embert tartóztattak le a cigánygyilkosságokkal kapcsolatban, őket gyilkossággal vádolják, és a közeljövőben bíróság elé fogják őket állítani. A hírügynökség budapesti tudósítója hozzátette, az AI beszámolója alapján az érezhető, hogy a magyar társadalomban igen mélyen élnek a cigányellenes előítéletek. Nick Thorpe azt írta, a júniusban megválasztott konzervatív Fidesz-kormány a jogállamiságot prioritásként kezeli, s azt ígérte, hogy a rendőrséget megerősíti létszámban és elismertségben egyaránt, emellett külön társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárt nevezett ki. Megjegyzi, hogy az említett választáson a szélsőjobboldali Jobbik 17 százalékos eredményt ért el, többek között annak eredményeképp, hogy kampányukban a „cigánybűnözést” nevezték az ország egyik legfontosabb problémájának.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) reakciójában határozottan visszautasítja, hogy a magyar hatóságok képtelenek a veszélyeztetett közösségeket megvédeni. Rámutatnak azonban, hogy az elmúlt évek elhibázott kormányzása miatt az államnak az a képessége, hogy állampolgárait megvédje, különösen legyengült. Magyarország hivatalban lévő kormánya a romák és nem romák békés együttélése, a társadalmi feszültségek csökkentése érdekében a cigánysággal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket, a közbiztonság megerősítését és a bűncselekmények elleni szigorúbb fellépést egyik legfontosabb feladatának tekinti. A KIM hangsúlyozta, hogy a romagyilkosságok Magyarországon is kivételesek és példa nélküliek, egyáltalán nem megszokottak, nem általánosak, és a bűncselekményeket minden demokratikus politikai szereplő határozottan elítélte.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.