Zuhanás

S Z Á M O K  N Y E L V É N

Molnár Csaba
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencven évvel ezelőtt, 1920. november 7-én Kovács Endre repülő főhadnagy hajtotta végre az első magyarországi ejtőernyős ugrást a rákosmezei repülőnapon. Ő volt az egy évvel korábban Szegeden alapított ejtőernyős-iskola legbátrabb ejtőernyőse. Annak dacára ugrott ki a repülőből újabb és újabb magyar rekordokat hajszolva, hogy abban az időben a hatóságok még életveszélyesnek tartották az ejtőernyőzést. A közönség azonban annyira rajongott a több ezer méteres magasságban szálló repülőgépekből biztonságban földre ereszkedő ernyők látványáért, hogy csakhamar engedélyezték a bemutatókat. A vakmerő emberek halálát úgy próbálták elkerülni, hogy az emberek kiugrását nem, csak a holt terhek kidobását hagyták jóvá. Persze ez sem szegte kedvét az adrenalinfüggő zuhanni vágyóknak.

2000
méteres magasságból ugrott ki Kovács Endre a rákosmezei bemutatón. A tartalék ernyő használatát gyávaságnak tarthatta, így rábízta az életét egyetlen ernyőjére. Pályatársa, Boksay Antal, miután a hatóság nem hagyta szenvedélye gyakorlását, Dél-Amerikába utazott, ahol sorra hajtotta végre az akkoriban különlegességnek számító ugrásokat.

1919-ben,
egy évvel Kovács Endre ugrása előtt egyes források szerint már kiugrott egy magyar pilóta égő, zuhanó repülőgépéből az olaszországi Piave fölött. Életét a napokkal korábban állományba vett Heinecke márkájú, ülőpárnára emlékeztető ernyő mentette meg.

3800
pengőbe került egyetlen ejtőernyő, amikor 1938-ban megalakult az első magyar katonai ejtőernyős-alakulat. Mindössze 15 darab ejtőernyővel rendelkeztek akkor, ezért saját tervezésű ernyő gyártásába kezdtek, olvasható a Parachutist.hu honlapon.

15
ejtőernyős: az alakulat parancsnoka, Bertalan Árpád őrnagy és a gép legénysége veszett oda, amikor 1941. április 12-én lezuhant az első katonai bevetésre induló ejtőernyősöket szállító repülő. A háborúban részt vevő magyar ejtőernyősök veszteségei elérték a 45 százalékot.

7,8
méter átmérőjű „szállóernyővel” (a szerkezet inkább sárkányrepülőre hasonlított) ugrott le a 3000 méter magasra emelkedett hőlégballonjából André-Jacques Garnerin 1797-ben, így ő tekinthető az első valódi ejtőernyősnek. Az ernyő 120 kilogramm tömegű volt, és 36 zsineggel rögzült André-Jacques Garnerin testéhez.

24
éves volt az amerikai Leslie Leroy Irvin, amikor 1919. április 28-án a világon először szabadeséses ugrást hajtott végre. Az ugródeszkául szolgáló kétfedelű repülő 160 kilométeres óránkénti sebességgel haladt 457 méter magasságban. Miután 5 másodpercig szabadon zuhant, kézzel oldotta ki a 76 centiméteres kis ernyőt, amely kihúzta 9,75 méter átmérőjű, 24 selyemzsinórral rögzülő főernyőjét.

1142
kilométeres óránkénti sebességre gyorsult föl zuhanás közben Joe Kittinger százados, miközben 1960-ban kioldotta magát a 31 330 méteres magasságba emelkedő ballonról. Ezzel ő tartja a legmagasabbról végrehajtott ugrás rekordját. Kittinger a leghosszabb, 14 perces ugrás csúcsát is tartja.

400
szabadon eső ejtőernyős kapaszkodott össze 2006-ban Thaiföld fölött, amellyel rekordot állítottak föl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.