Átvesszük az unió elnökségét

Magyarország számára is különösen fontos témák szerepeltek a tegnap zárult brüsszeli csúcs fókuszában, amely a válságkezelést tűzte ki fő céljául.

György Zsombor
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soros elnökségre készülő Magyarország az euró megmentését, erősítését tekinti fő feladatának a következő fél évben, hiszen az euróövezeten belül és kívül is ez az érdek. Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: az eurózóna történelme legnehezebb időszakát éli át, helyzete joggal hasonlítható a 2008-as amerikai válsághoz. Lapunk a bankadó fogadtatására vonatkozó kérdésére a miniszterelnök úgy reagált: bőven akadtak követőink Európában, sőt Ausztriában például magasabb járulékszintet határoztak meg, ráadásul örökre, nem csupán három évre vetették ki.
A kormányfő többször is utalt rá, hogy bár az uniós tagság és most az elnökség nagy lehetőség, problémáinkat senki sem fogja megoldani helyettünk. A pénzintézeteknek, bankoknak azt üzente: együtt sírunk, együtt nevetünk, képesek vagyunk megoldani saját problémáinkat – fogalmazott. Az óriáscégek által az európai bizottság elnökének írt panaszlevelére pedig így reagált: fölösleges az unióhoz rohangálni. A nyugdíjvita – mondta – nyugvópontra jutott. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy minden tagállam olyan rendszert épít ki, amilyet akar. Mi most viszszatérünk ahhoz a modellhez, amit Nyugat-Európa országai használnak. Hangsúlyozta azonban azt is: a fenntarthatóság kulcsa nem a nyugdíjrendszer átalakítása, hanem a foglalkoztatás növelése és a gyermekvállalás. A jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatási szint helyett a 65-70 százalékos értéket kell elérnünk. Emellett minden erőnkkel az államadósság csökkentésére kell törekednünk.

*

Orbán Viktor szerint a csúcs alapvetően optimista hangulatban telt, az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy meghátrálás helyett a hibákat kell orvosolni. A magyar elnökség fő feladata az euró megerősítése lesz, a jogi alapokat megteremtő szerződésmódosításnak márciusig meg kell történnie. „Az eurózónában vannak országok, ahol adósságválság van, de az euró nincs válságban” – fogalmazott.
Hogy ő mint soros elnök konkrétan mit tud tenni a krízis megoldásáért, Orbán azt válaszolta: abban tud segíteni, hogy az Európai Unió tiszta üzeneteket küldjön a piacoknak. Így azt, hogy képes kezelni a helyzetet, az euró pedig stabil. „Itt most a magyar szempontból fontos ügyek háttérbe szorultak. A mi programunk egy igazi, európai ügyekkel telezsúfolt program, a cél, hogy az euró a válságból jobb helyzetben jöjjön ki, mint ahogyan belekerült” – hangsúlyozta. A kormányfő szavai szerint a válság olyan az eurónak, mint az új autóknak a törésteszt. Bár hazánk nem tagja az eurózónának, nekünk is ugyanolyan fontos a közös fizetőeszköz, mint a tagoknak. Előző éjjel a megállapodást követően az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is azt hangsúlyozta: a tagállamok fő célja az eurózóna stabilitása. A csúcstalálkozó a vártál is hamarabb ért véget, a vezetők a csaták nagy részét feltehetőleg előre megvívták, vagy tavaszra halasztották. Megállapodásuk szerint létrejön a lényegében államcsőd-megelőző rendszert jelentő európai stabilitási mechanizmus. A magyar elnökség alatt a következő hétéves költségvetés vitája nem kezdődik el. „Arra fogok koncentrálni, ami a magyar elnökség menetrendje, a fő fókusz a közös európai gazdasági koordináció kidolgozása és az euró erősítése.”
Orbán Viktor szerdán David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt, Brüsszelbe vonattal érkezett. Másnap a jordán királlyal egyeztetett, részt vett a V4 José Manuel Barrosóval kiegészült tárgyalásán, tegnap pedig kétoldalú megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral, valamint Mark Rutte holland és Silvio Berlusconi olasz kormányfővel. A találkozókon központi kérdés volt az energetika. Orbán Közép-Európának szóló biztonsági garanciákat kért. Prioritás az észak–déli irányú gázvezetékrendszer megépítése, amit út- és vasútfejlesztésnek kell követnie. Az együttműködésről magyar–szlovák–lengyel viszonylatban már sikerült megállapodni.
Belgium tegnap este nagyszabású karácsonyi ünnepséggel búcsúzott az elnökségtől.
A Financial Times közben úgy értesült, hogy titkos megállapodást kötött az EU-költségvetés 2020-ig történő befagyasztásáról Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – ha valóra válik a terv, Magyarország is milliárdoktól esik el. A lépés vesztesei azok az országok lennének, amelyek a strukturális és a kohéziós alapokból a legnagyobb arányban részesülnek, többek között az uniós elnökség átvételére készülő Magyarország is.

Moszkva tiltakozik. Oroszország a történelem átpolitizálására irányuló kísérletnek tekinti, hogy Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Románia külügyminiszterei javasolták az Európai Bizottságnak: az EU dolgozzon ki a totalitárius rezsimek által elkövetett bűnök tagadását és lekicsinylését tiltó törvényt. „Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy tényleges céljuk a kommunista múlt démonizálása, az objektív tanulmányozás megakadályozása, hosszú távon pedig a kommunista ideológia azonosítása a fasisztával” – mondta Alekszej Szazonov, a külügyminisztérium helyettes szóvivője. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.