Csatát és háborút is vesztettek

Kedden, a hollandoktól elszenvedett vereség után azt üzentem egy barátomnak, addig ne temessünk, amíg nincs halottunk. Nos, tegnap óta, természetesen áttételesen, de van egy eltávozottunk: női kézilabda-válogatottunk 24-19-re kikapott Svédországtól az Eb lillehammeri középdöntőjének utolsó mérkőzésén, így saját ágán az ötödik, összesítésben a 9–10. helyen zárt, és indulhat haza.

Ballai Attila
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oly gyakran hangoztatjuk, hogy a sport hosszú távon igazságot szolgáltat, ám a mostaninál ékesebb bizonyítékot erre aligha várhattunk: a svédek hiába verték meg vasárnap általános elképedésre a norvégokat, kedden kikaptak a franciáktól, így a magyar csapat ismét a saját kezébe vehette a sorsát. Olyan forgatókönyv íródott, amilyenre csak túlpoentírozott hollywoodi filmekben akad példa, nem a valóságban; a lapzártánk utáni norvég sikert feltételezve, a mieink győzelem esetén az elődöntő és Dánia felé vehették az irányt, különben viszont irány az alsóházba, haza és az otthon kalkulálható össztűzbe.
Tomori Zsuzsanna számára még élesebben rajzolódott ki a tét. A hollandok elleni, kirívóan sportszerűtlen szabálytalanságáért piros lapot kapott játékost a kontinentális szövetség fegyelmi bizottsága további szankciókkal nem sújtotta, az internetes reakciókból ítélve azonban első számú közellenséggé vált. Ő maga közleményben ismerte el, hogy óriásit hibázott, hozzátéve, életre szóló leckét kapott, a kérdés azonban az volt, egy nap alatt mennyit sajátított el a tananyagból. Egyesek azt is felvetették, nem kellene-e pihentetni, mire Mátéfi Eszter szövetségi kapitány így érvelt: „A döntésre jogosult semleges testület úgy ítélte meg, hogy nem tiltja el. Nem hiszem, hogy éppen nekünk, magyaroknak kellene súlyosbításért fellebbeznünk.”
A tegnapi nyitómeccsen a franciák 31-19-re elintézték és nulla ponton tartották az ukránokat, ezzel elméletileg is kizárták számunkra az átmeneti lehetőségeket: maradt a menny vagy a pokol.
Afelől kétség sincs, hogy felfelé indult meg a társaság. Kovacsics szó szerint zavaró védekezése megtorpanásra késztette a magas, nehézkes és kiismerhető svéd lövőket, főleg Torstensont, a 250. válogatottságához érkezett Pálinger hetest és ziccert fogott, elöl pedig a csapatként is jól funkcionáló alakulatból kiemelkedett a 30 perc alatt kilenc kísérletből hét gólt vágó Szucsánszki. Egy szem védésével Kain kapus is kedvünkre tett, ám a helyére küldött Grubbström kilencből négyszer hárított. Egyszer öt, majd többször négy góllal vezetett a szolid játékvezetői ellenszenv által kísért válogatottunk, a 12-10-es félidei eredményre joggal mondtuk: még ennél is szebb lehetne. Ráadásul Tomori is pályára lépett, és lám, senki nem azonosította az ördöggel.
Mégis – persze csak a kép kedvéért, túlzással élve – pokolra jutottunk: a 40. percre fordított a rivális, egyelőre csak átmenetileg, ám a magyarok kezdtek kifogyni a munícióból, erőből és ötletből. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy folyamatosan átütő átlövői teljesítmény nélkül nem osztanak érmet és lapot az Eb-n. Ne hosszabbítsuk: 24-19 – három vereségünk közül az egyetlen vállalható, elfogadható –, a csoportban 5. hely és hazautazás lett a vége.
Mátéfi, utalva egy nappal korábbi nyilatkozatára, e gyors értékelést adta: „Azt mondtam, a svédek elleni meccs megmutatja, hol a helyünk, és így is történt. Bármenynyire fáj, ezt el kell fogadnunk. Különösen azután, hogy kaptunk még egy esélyt, de sajnos nem éltünk vele.” Pálinger Katalin csatlakozott e véleményhez: „Túlzás, erőn és a jelenlegi képességeinken felüli lett volna, ha bejutunk az elődöntőbe, a középdöntő ötödik helyénél viszont többet érdemeltünk volna.”
Egyelőre még csak napi zárszóként hozzátehetjük: akik Lillehammerben jártak, az első lövészárokban harcoltak, és messze nem csupán az ő felelősségük, hanem a teljes hátországé, hogy elveszítettük a háborút.

Tegnapi eredmények: Franciaország–Ukrajna 31-19, Svédország-Magyarország 24-19, Norvégia–Hollandia 35-13.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.