Csevegés a jarangában

Stier Gábor
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háltak már pologban? A rénszarvasbundából készült alvósátorban nemtől és kortól függetlenül egymáshoz bújva, konzervbe zárt heringként pihennek a csukcs családok és vendégeik. Keveredik itt az állatbőr savanykás illata a vándorló, mosdatlan emberek testszagával, de ahogy mondják: ahol büdös, ott meleg is van. S a meleg hatalmas kincs a húsz-harminc fokos fagyban! A fogyasztói kultúrába belefásult kalandvágyóknak most felcsillan a szemük, ám aligha hiszem, hogy a civilizáció áldásaitól elkényelmesedett olvasók többsége ezután rohan, hogy befizessen egy csukcsföldi körútra. Nem is kell! Nagy szeretettel kalauzolja ugyanis e világba Erdélyi Péter, aki – mint az odabiggyesztett Eszkimó írói név is jelzi – azonosult az itt élő őslakosokkal.
Az Oroszország északkeleti csücskében élő, a Bering-szoros és az Indigirka között kóborló, főként vadászó és halászó, középtermetű ázsiai népről keveset tudunk. A velük kapcsolatban közkeletű sztereotípiák között ott vannak a képességeiket megkérdőjelező csukcs viccek. Főleg férfitársaságban hallhattunk az egymástól távol élő kis bennszülött közösségekben alkalmazott különböző génfrissítési módszerekről, az időszakos asszonycsere vagy a leányrablás múltba tűnő gyakorlatáról, s kiváltképp arról, hogy errefelé a vendégnek még ma is jár a háziasszony kegye. No meg olvashattunk e zord természeti adottságokkal megáldott szegény vidékről Roman Abramovics kapcsán is, a Chelsea tulajdonosa ugyanis mellékállásban kormányzóként tartotta fenn ezt az autonóm körzetet.
Erdélyi Péter azonban nem ragad le a felszínen. Csukcsföld eldugott szegleteibe visz bennünket, ahol még úgy látják a világot, mint néhány száz éve eleink. Kiváló riporterként megismertet az itt élők mindennapjaival, értő néprajzosként pedig szokásaival, legendáival. Megtudhatjuk, mit csinálnak, miről beszélgetnek a csukcsok a 49 farúdból felállított, hordozható „házban”, a jarangában. Beavat az úgynevezett csontvaj készítésének titkaiba, ízvilágába. A fotókkal bőven illusztrált könyvből az is kiderül, hogy a gazdasági életet és a háztartást illetően a csukcsok két nagy klánra oszlanak. Az egyik a tengerparton él, míg a nomád csukcsok magukat a rénszarvasok népének nevezik, és egész életüket e büszke, de az embernek engedelmeskedő jószággal kötik össze. A csukcsok étrendje majdnem teljesen a rénszarvason alapul, hajlékukat rénszarvasbőr fedi, életük folyását a rénszarvascsordák vándorlása határozza meg. Érdekességként azt is megtudhatjuk, hogy a rénszarvas agancsából készül a pantokrin nevű gyógyszer, amely jótékonyan hat a vérképzésre, gyulladáscsillapító hatással rendelkezik, fokozza az erek falának rugalmasságát, javítja a szellemi-fizikai teherbírást, növeli a libidót, és késlelteti az öregedést. Az agancstalan kedves állatok azonban lehangoló látványt nyújtanak, főleg, ha tudjuk, hogy koronájukat azért vágják le, hogy potencianövelő port készítsenek belőle.
Ez a könyv arról is szól, hogy az ember a legszélsőségesebb viszonyokhoz is képes alkalmazkodni, s milyen kevés elég az élethez. Erdélyi Péter hőseivel megismerkedve bizonyára sokak szívéhez kerül közelebb ez a nép, s a bátrabb olvasók talán már azzal is kacérkodnak, hogy immár személyesen is megismerkedjenek e hideg szívű, mégis földöntúlian vonzó vidékkel.
(Erdélyi Eszkimó Péter: Csukotka – Bálnák, barátok. Napkút Kiadó–Timp Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 3750 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.