Diamúzeum: mesék a neten

Az elsötétített szobában, falra akasztott lepedőn életre keltett mesevilág legalább egy, de tulajdonképpen két generáció gyermekkori alapélménye volt. A másodiknak már inkább csak akkor, ha adásszünet volt a tévében, vagy ha a szülőknek volt kedvük és idejük életben tartani a tradíciót. Az azonban biztos, hogy kevesen vannak, akikben semmilyen visszhangot nem kelt az a szó, hogy diafilm. Jó hír, hogy a virtuális diafilmmúzeumban ma már egy kattintással felidézhetjük a régről ismerős képeket.

R. Kiss Kornélia
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A virtuális diamúzeumra véletlenül akadtunk rá az interneten, és rögtön el is felejtettük, hogy eredetileg mit is kerestünk: a gyermekkori mesekönyveknél megvan a lehetőség, hogy időről időre elővegye őket az ember, de a diafilmekről évtizedekre megfeledkezhetünk, ezért is szerezhet különösen szép meglepetést az OSA Archívum égisze alatt működő gyűjtemény, ahol több száz filmet lapozhatunk végig digitális formában. A klasszikus mesék diafeldolgozásai, amelyeket sokan jól ismerünk, többnyire az ötvenes-hatvanas években készültek, és ezúttal megint rádöbbentünk, hogy kár volna elfelejteni ezeket a „virtuális mesekönyveket”, amelyek – nyilván nem a gyakorta esetlen, rövidített szövegek, hanem a képi világ miatt – érdemesek a megőrzésre. Már csak azért is, mert közülük nem egy olyan neves grafikusművész munkája, mint F. Győrffy Anna, a Pöttyös Panni, a Hófehérke és más mesék első diaváltozatának illusztrátora. A digitalizálás még nem fejeződött be, nem sikerült megtalálnunk mindent, ami eszünkbe jutott, de a gyűjtemény így is gazdag, sok filmet felvonultat az 1920-as évek első, fekete-fehér darabjaitól a nyolcvanas évekbeli rajzfilm-adaptációkig. Bár a legtöbbünknek tényleg a falra vetített mesét jelentette a dia, a történet ezzel még nem ér véget, a filmek jó része ugyanis nem gyerekeknek készült: a számtalan ismeretterjesztő anyag az állattantól a közlekedésig mind egy darab a hétköznapi történelemből. Még inkább igaz ez a múlt rendszer politikai agitációra és „ifjúságnevelő” sorozataira, ahol olyan hajmeresztő eszmefuttatásokkal és képsorokkal találkozhat az ember, hogy nem tudja: sírjon vagy nevessen? Ezeknek tényleg a múzeumokban a helyük, a mesetermést viszont érdemes levetíteni a következő generációknak is. A digitalizált változatok esetében erre tökéletesen alkalmas a számítógép, de talán érdemesebb előásni a régi vetítőgépeket, és meghallgatni a kattogásukat a lesötétített szobában, miközben valaki mesél.
(www.diafilmmuzeum.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.