Dicső múltat elhomályosító jelen

Joggal hathat túlzónak a felütés, bizonyos tekintetben mégis igaz: mához egy hétre, a Priméra División következő fordulójában minden idők legnívósabb Barcelona–Real Madrid összecsapása következhet. Hogy miért? Most fordul elő először, hogy a világbajnoki cím védőjének két élklubja találkozik, a két kispadon az előző két BL-sorozat két diadalmas edzője, Pep Guardiola és José Mourinho ül, ráadásul mindkettő álomcsapatot dirigálhat, ennek legújabb bizonyítéka szombaton a Barca 8-0-s és a Real 5-1-es diadala volt. Ez máris három különleges érv, a további sikerek és feszültségek pedig hosszú évtizedek óta itt is, ott is halmozódnak.

Ballai Attila
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhárom fővárosi kontra 68 katalán trófea a nemzetközi és a hazai porondról, az örökmérlegen 42 döntetlen mellett 85 Real- és 81-Barca-győzelem. Ez a dicső múlt, amit – ellentétben a szokásos fordulattal – mégis elhalványít a jelen. Mert igaz ugyan, hogy Primo de Rivera, majd Franco országlása alatt a két rivális nemzetiségi konfliktusa politikai töltetet is kapott; hogy az ellenségeskedést még tovább mélyítette az Alfredo di Stéfano megszerzéséért vívott harc, amit természetesen a „királyiak” nyertek; hogy a Puskással, illetve a Kubala, Kocsis, Czibor trióval fémjelzett alakulatok fél évszázada lélegzetelállító csatákat vívtak a BEK-ben is – de ahol Messi és Cristiano Ronaldo gólpárbajára készülhetnek, ott felesleges a múltba révedni.
Legfeljebb a közelmúltba érdemes. Mondjuk a Sport+Markt német ügynökség idei felméréséig, amely szerint a Barcelona mintegy 57,8, a Real Madrid pedig 31,3 milliós szurkolótáborral rendelkezik Európa-szerte – lélegzetelállító adat, a két drukkerhad összege felülmúlja a kontinens legnépesebb állama, Németország teljes lakosságát –, míg a Harvard egyetem 2007-es tanulmánya a teljes földkerekségen 228 millió Real-hívet tart nyilván. Ez egyrészt maga a csoda, másrészt nem csoda, hisz e párharc egészen példátlan. Kétpólusú bajnokságok persze léteznek, Skóciától Portugáliáig, de hogy a világ egyik legerősebb – sőt, a dél-afrikai vb alapján legerősebb – futballnemzetén ilyen megingathatatlanul uralkodhasson két „zsarnok”, az egészen elképesztő.
Ha csak azt vesszük, hogy a 2009/ 2010-es szezonban hazája bajnokságát – az összevetés azért is reális, mert mindenki 38 mérkőzést játszott – a Chelsea 86, az Internazionale 85, míg a Barcelona 99 ponttal nyerte, sőt a Real Madrid is 96 ponttal futott be másodiknak, az már több, mint árulkodó. A helyzet aztán idén ősszel sem változott, hiszen a Chelsea tizennégy forduló után 28 ponttal vezeti a Premiershipet, a Milan tizenhárom mecscsen szerzett 29 pontjával a Série A-t, a Priméra Divisionban pedig 12 játéknap után a Real 32, a Barca 31 ponttal áll. A BL-ben mindketten veretlenül csoportelsők, sőt, a „Blancók” Mourinho érkezte óta 18 tétmérkőzésen nem találtak legyőzőre. (Guardiola fiai a második fordulóban 2-0-ra buktak a Nou Campban az Alicante ellen.)
Mindketten egyre szédületesebb formába lendülnek, ezt legutóbb szombaton bizonyították. A Barcelona Almériában tarolt 8-0-ra – idegenben 1959 óta nem nyert bajnokit ekkora különbséggel –, Messi három góljából a középső a spanyol ligában elért századik találata volt. Ezzel ő a negyedik tagja a Barcelonában a százasok klubjának, amelynek a dobogója így fest: 1. Cesar Rodriguez 195, 2. Kubala László 131, 3. Samuel Eto’o 107. Messi tehát szombat este csatlakozott e legendás trióhoz, majd Madridban alig két órával később Cristiano Ronaldo vágott hármat a Bilbaónak; az 5-1 becsületgóljához a baszkok szerencséje, egyértelmű lesállás elnézése kellett. A Ronaldo–Messi gólpárbaj az őszt és a Priméra Divisiónt tekintve 14-13-ra áll, talán mégis inkább az argentin zsenire mondanánk, hogy megfékezhetetlennek tűnik.
Csakhogy Mourinho tudja, miként kell megfékezni, és ezt tavaly, még az Inter trénereként, a BL-elődöntőben bizonyította is. Ezért az a fura helyzet állt elő, hogy miközben a Real revánsvágyat táplálhat az elmúlt húsz pontvadászatból tízszer első, most is címvédő, legutóbb a Bernabéuban 2-0-ra nyertes Barcelonával szemben, addig a katalánok ugyanígy tüzelhetik magukat Mourinho ellen. Akiben megbízható helyi diagnoszták szerint ugyancsak kifejlődött már a Barca-komplexus – ne feledjük, hajdan e klubnál még sokkal inkább volt tolmács, mintsem másodedző –, aminek a spanyol sajtó külön nevet is adott, ez a barcelonitis.
Hogy könnyebben legyőzhető-e, mint az előidézője maga, az hétfőn kiderül.

Gera betalált, Szalai gólpasszt adott. Az éllovas Dortmund és a Mainz is idegenben gyűjtötte be a három pontot a Bundesliga 13. fordulójában. A Hajnal Tamást nélkülöző dortmundiak Freiburgban fordítottak, míg a Szalai Ádámot végig soraiban tudó mainziak kétszer is hátrányba kerültek, de végül 3-2-re győztek Mönchengladbachban. A magyar csatár egy gólpasszal vette ki a részét a sikerből. A Schalke Raúl mesterhármasának köszönhetően négygólos győzelmet aratott a vendég Werder Bremen felett.
A Premier League 14. fordulójában a címvédő és listavezető Chelsea 1-0-ra kikapott a Birmingham City vendégeként, a Manchester United viszont hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Wigan Athletic együttesét, így pontszámban utolérte az éllovast. Az Arsenal hazai pályán már két góllal is vezetett a Tottenham ellen, ám a vendégek 3-2-re fordítottak. A szünetben csereként beállt Gera Zoltán megpattanó lövéséből született gól csak a szépítésre volt elegendő a Fulhamnek a vendég Manchester Cityvel szemben (1-4).
A Serie A 13. fordulójában a címvédő Inter 2-1-re kikapott a Chievo vendégeként, s hátránya a hatodik helyen kilenc pontra nőtt az éllovas Milannal szemben. Koman Vladimir együttese, a Sampdoria 3-2-re nyert a Lecce pályáján, Komant az 55. percben lecserélték. A Vass Ádámmal felálló Brescia 2-1-re kikapott a látogató Cagliaritól, a magyar középpályás 70 percet töltött a pályán. A Juventus a Genoa vendégeként nyert 2-0-ra, a hazaiaknál Rudolf Gergely a 79. percben lépett pályára.
A spanyol élvonal 12. fordulójában Vadócz Krisztián csapata, az Osasuna 1-0-ra nyert a vendég Gijón ellen, a magyar légiós a 88. percben lépett a pályára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.