Egyre népszerűbb a WikiLeaks-vezér

Újra meghallgatta tegnap az állítólagos svédországi nemi erőszak ügye miatt letartóztatott Julian Assange-t a kiadatásában illetékes brit bíróság. A WikiLeaks-vezér őrizetét óvadék ellenében megszüntették, ám egyelőre nem helyezték szabadlábra, tekintettel a végzés ellen benyújtott svéd ügyészi fellebbezésre.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonnak a börtön helyett köszönetet kellene mondania Julian Assange-nak – írta tegnap a brit The Financial Times. Az MTI által is idézett Gideon Rachman úgy véli, a kiszivárogtatott dokumentumok szerint az Egyesült Államok – az esetek túlnyomó többségében – a háttérben ugyanazt mondja, gondolja, amit a hivatalos diplomáciában is nap mint nap kinyilatkoztat. A szemleíró szerint a WikiLeaks igen jót tett Amerikával, mivel ha akaratlanul is, de lerombolta az amerikai külpolitikával kapcsolatos, több évtizedes összeesküvés-elméleteket.
A tegnap a londoni bíróságra ismét beidézett Assange hazáján kívül is – ahol az ausztrál újságok és tévétársaságok vezetői nyílt levélben álltak ki mellette és ítélték el saját politikusaik ez ügyben tett roszszalló nyilatkozatait – nagy népszerűségnek örvend. Az amerikai CNN televízió felmérése szerint ugyanis a WikiLeaks-vezér magasan vezeti az amerikai Time hetilap idei év embere kapcsán kiírt olvasói szavazást. Maga Assange egyébként egy börtönből küldött közleményben elítélte a Visa és a MasterCard amerikai bankkártya-kibocsátókat és a PayPal internetes pénzforgalmi szolgáltatót, amiért blokkolták a portálnak szánt pénzátutalásokat. Mint fogalmazott, „most már tudjuk, hogy ezek a vállalatok az amerikai külpolitika eszközei”.
Közben mintegy 20 ezer dollárt juttatott el a WikiLeaksnek Michael Moore. Az amerikai rendszert dokumentumfilmjeivel élesen kritizáló filmrendező azt is elmondta, hogy a pénzügyi segítség mellett minden technikai segítséget megad Assange további munkájához. „A WikiLeaks használhatja az összes honlapomat és szervereimet” – idézte a brit The Guardian Moore-t.

Perelő perui. Beperelné Michael McKinleyt, az Egyesült Államok egykori limai nagykövetét Paul Da Silva perui tábornok, amiért a WikiLeaks által publikált egyik iratban kábítószer-kereskedelemmel, korrupcióval hozták összefüggésbe a nevét. A perui hadsereg főparancsnoka kérte az eset kivizsgálását a főügyészségtől. Egy másik irat szerint a britek erőfeszítései, hogy a 2005-ös londoni merényletek után felszámolják a kis mozlim közösségeket, kudarcot vallott. Ugyancsak érdekes, hogy egy távirat szerint a brit rendőrség a hároméves Madeleine McCann 2007. májusi portugáliai eltűnését követően bizonyítékokat kreált a később ténylegesen gyerekük elrablásával meg is vádolt szülők ellen. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.