Élelmiszerek a boszorkánykonyhából

Az ünnepek közeledtével a háziasszonyoknak célszerű fokozottan figyelniük az élelmiszerek vásárlásánál, ilyenkor ugyanis – a megnövekedett vásárlói igény miatt – nagyobb az esély a silányabb „tömegáruk” megjelenésére a boltok polcain.

Vona Adrienn
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem árt időt szánni a termékeken fellelhető címkék tanulmányozására, mert így elkerülhető, hogy az élelmiszeripar boszorkánykonyhájában készült, a laboratóriumok kémcsöveiben előállított vegyületekkel „megbolondított” étkek kerüljenek az ünnepi asztalra. Füstölt húsáruk, amiket sosem füstöltek meg, krémes ínycsiklandó sajtok, amelyeket maradék sajtokból állítottak elő, és epret csak kis mennyiségben látott eperjoghurtok, amelyekbe az illúzió kedvéért utólag magvakat szórnak a gyártók. Többek között ezek azok az étkek, amelyeket az élelmiszeripar bennfentesei virtuális termékeknek neveznek – közös jellemzőjük, hogy az eredeti gyümölcs vagy hús ízvilágát tükrözik vissza, de a természettől távol, vegyületek kombinálásával készülnek.
Gasztropszichológia – erről a kialakulófélben lévő tudományágról is beszélt lapunknak Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök, akinek segítségével összeállítottuk a leginkább „veszélyeztetett” termékek listáját. A szakember egyebek mellett arra figyelmeztet, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékekben a gyártók a zsíranyagot módosított keményítővel is pótolhatják, ami így hizlaló hatású lehet. A húspultok kínálata kapcsán is óvatosságra int: a mesterséges takarmányokon nevelkedett sertések és marhák húsának íze ugyanis más lehet, mint amit a fogyasztó várna.

Részletek a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.