Elodázott emelés?

Noha a gazdasági helyzet nem indokolja, a kamatemelés folytatódni fog, ha nem is a hétfői monetáris ülésen, de a következő év első két hónapjában – állítják a szakemberek. A jegybank szerintük túl pesszimistán ítéli meg a helyzetet, nem veszi súlyuknak megfelelően figyelembe a gazdaságban beindult kedvező folyamatokat és az inflációmérséklő hatásokat.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a novemberi monetáris ülést követően kamatemelési ciklusról beszélt Simor András jegybankelnök, tegnap finomított retorikáján és egy konferencián azt hangsúlyozta: kevesebb lépésből álló monetáris szigorítás is elegendő lehet. Ennek feltétele szerinte, hogy mértékletesek legyenek a jövő évi áremelések és bérmegállapodások. Elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőjének szavaiból azt olvassák ki, hogy hétfőn várhatóan nem növelik tovább 5,5 százalékról az alapkamatot, januárban és februárban azonban folytatódhat a szigorítás.
– Szoros döntés várható a hétfői ülésen. A kamattartást valószínűsíti a jegybankelnök egy külföldi lapnak adott hét eleji nyilatkozata is, ahol megjegyezte: az emelési ciklus mérsékelt lesz – mondta a Magyar Nemzetnek Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. A központi pénzintézet szerinte pesszimistán ítélte meg a helyzetet novemberben (amikor 25 bázisponttal emelték a kamatot). A jegybank jövő évi négyszázalékos inflációs előrejelzésével szemben a pénzintézeti elemző mindössze 3,6 százalékos árdrágulást valószínűsít. – Az élelmiszereknél jelentkező áremelkedés még több hónapig éreztetheti hatását. Azonban ennek hatását tompítja, hogy a belső kereslet még mindig igen szerény, és a jelenlegi munkapiaci, illetve bérezési folyamatok sem utalnak arra, hogy az inflációs nyomás jelentősen megemelkedhet. Ezt a jegybank számításaiban nem vette figyelembe olyan súllyal, mint más elemzések – jegyezte meg Árokszállási Zoltán. Érvelését alátámasztják a bérekről tegnap közzétett adatok is, a várt 2,5 helyett ugyanis októberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 1,2 százalékkal nőtt.
– Lesz áremelkedés az élelmiszerek területén, azonban a jegybanknak más tendenciákat is figyelembe kellene vennie a kamatdöntéseknél. Igaz, hogy a külföld felé való kitettségünk továbbra is igen magas, ám a külkereskedelmi mérleg többlete ontja a devizát az országba. Igen nagy támaszt jelent a forintnak az is, hogy 1200 milliárd forintnyi vagyon a nyugdíjpénztáraknál devizában áll, ennek eladása jótékonyan befolyásolja majd a nemzeti valutát – nyilatkozta lapunknak Boros Imre közgazdász, aki szerint semmi sem indokolta a novemberi emelést. A szakember szerint a pozitív folyamatok beindultak, bár a hazai termelésre épülő növekedést is ösztönözni kell majd. A 2011-es évnek a stratégiai reformokról kell szólnia, s a magyar cégeket elvesztett piacaikra vissza kell segíteni. Boros Imre nem érti, hogy azok, akik korábban a szakadék szélén is optimistán nyilatkoztak a gazdaság kilátásaival kapcsolatban hogyan tudják most a 2012 utáni terveket számon kérni. Az MTI jelentése szerint a Goldman Sachs bankcsoport kamatemelést vár hétfőn, a Braclays Capital bankcsoport úgy véli, nem lesz kamatmódosítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.