Előretörnek a nők az üzleti világban

A Time kötelékébe tartozó Fortune gazdasági magazin 1998 óta minden évben nyilvánosságra hozza az amerikai és globális szinten legsikeresebb, legnagyobb befolyású ötven üzletasszony nevét. Az utóbbi évek gazdasági viszonyai valószínűleg rájuk is hatással voltak, ez azonban vagyonuk és sikerük növekedésében a külső szemlélők számára szinte láthatatlan.

Karczag Eszter
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha mára a Fortune listáján szereplő nők jelentős része olyan iparágak felett is átvette az irányítást, amelyekben addig egyértelműen férfiak domináltak, 2010-re még mindig nem érhették el, hogy közös listán szerepelhessenek velük. Ez egyelőre csak a politikusok között működik. Az idei rangsort nézve meghökkentő, hogy a nők olyan hagyományosan maszkulin területeken is érezhető súllyal jelentek meg, mint a védelmi ipar. Újonc az ötvenes listán Marillyn Hewson, aki a csapásmérő fegyverek és radarok részlegét irányítja annál a Lockheed Martinnál, amely épp egy nagy hatótávolságú hajóelhárító rakétát fejlesztve az amerikai védelmi minisztérium megbízásait teljesíti. A fegyvergyártó cégnél Hewson alelnöki posztot tölt be két másik listással, Linda Goodennel és Joanne Maguire-rel párhuzamosan. Phebe Novakovic, az idén kiugró profittal büszkélkedő General Dynamics (a másik legnagyobb amerikai katonai beszállító) egyik ügyvezető alelnöke szintén az idén került a legsikeresebbek közé; jelenleg a tengeralattjárók és egyéb hadihajók részlegéhez tartozó huszonegyezer alkalmazott munkáját irányítja.
Megvetették a lábukat a nők a médiában (Walt Disney, MTV Networks) és a pénzügyi szférában is, mint például Sallie Krawcheck, a Bank of America globális jóléti és befektetési igazgatóságának elnöke, s csaknem tizenöten vezetnek az infokommunikációs iparághoz tartozó vállalatokat. A Google, a Yahoo! vagy a Facebook pedig mára már a politikai szférában is megkerülhetetlen tényezővé vált.
Az említett vállalatok éves bevétele ugyanis tíz- és hatvanmilliárd dollár között mozog, ahol pedig pénz van, ott politika is. Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy – az árnyékprofilként a lobbiiparágban tevékenykedő PepsiCo igazgatója – Indra Nooyi számít a legbefolyásosabb üzletasszonynak immáron öt éve. Őt követi a szintén erős politikai kapcsokkal bíró Kraft Foods vezetője, Irene Rosenfeld, de előkelő helyezéseket értek el a Johnson & Johnson gyógyszerészeti cég és a kétezermilliárd dolláros birodalom, a J. P. Morgan Chase befektetési bank vezetői is.

Keleti felemelkedés. A Fortune nemzetközi listájából egyértelműen látszik a keleti piacok felemelkedése. Az Egyesült Államokon kívüli világ ötven legsikeresebb üzletasszonya közül heten Kínában, négyen Indiában, hárman pedig Szingapúrban dolgoznak. Nyugat-Európa igazi ellensúlyként képviselteti magát. A lista ötöde a brit üzleti szférában tölt be vezető szerepet, az első helyet az Anglo American brit bányászati vállalat ügyvezető igazgatója, Cynthia Carroll szerezte meg. Franciaországot nyolcan képviselik, míg az olasz üzletasszonyok közül a Fininvest igazgatójaként csupán a kormányfő legidősebb lánya, Marina Berlusconi tört be a legjobbak közé. Törökország, Dél-Afrika és Szaúd-Arábia számítanak a legnehezebb országoknak a női előrejutást tekintve. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.