Energikus szleng

A N Y A N Y E L V Ü N K

Minya Károly
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokatlan nyelvhasználat értékelése lehet kedvező, semleges és elítélő. A megítélésben szerepe lehet az előítéletnek, a személyes vonzalomnak, ízlésünknek – azonban tudni kell minderről, hogy nélkülöz minden, a nyelvre vonatkozó tudományos alapot. Azonban ezek mégis fontosak lehetnek a nyelvészek számára, hiszen kitűnő mutatói az egyes nyelvi jelenségekhez fűződő attitűdnek.
Mindez jelentkezhet például az új szavak megjelenésében. Az egyik általam igen tisztelt szépíró a következőket írta. „Borbarát? Gerincbarát? Gyűlöletbeszéd? Ha ezeket az új, divatossá vált szóösszetételeket hallom, lúdbőrözni kezd a hátam közepe. Erőltetett plakátszó valamennyi. Az újságoldalt, amelyen ilyen csinálmányszavakat találok, mindig összetépem.” Erről az jutott eszembe, hogy az elmúlt évben Adán, Szarvas Gábor szülővárosában tartottam előadást az új szavakról, s bizony a hallgatóság hozzászólásában némi ellenérzésének adott hangot, amikor hallotta az új, esetenként viszonylag ritkán használatos szavakat. Megértem, azonban tudjuk: csak a holt nyelv nem változik.
Ennél még erőteljesebb elutasítás érzékelhető akkor, amikor azzal szembesülünk, hogy a szleng, sőt vulgáris nyelvi elemek beáramlanak a nyilvánosságnak szánt szövegekbe, országos napilapok cikkeibe, köztiszteletben álló személyek nyilatkozataiba. Például: nagy pénzt kaszált. (De aktuális!) Ezt a nyelvészeti szakirodalom stílustörésnek is nevezi. Még inkább meghökkenhetünk, amikor azt olvassuk a moziműsorban egy belga film címeként, hogy (és mostantól elnézést kérek az olvasóktól, de le kell írni) Szarul állnak a dolgok; vagy egy virsli márkaneve Falni jó!, egy energiaitalé pedig az, hogy Leszarom. Bár kétségtelen, ez is a változások sorába tartozik, a szalonképtelen kifejezések szalonképessé avanzsáltatnak, bár tőlem menlevelet nem kapnak, még ha konzervatív vagyok is ezáltal, vagy merő „archaizmus”.
S még inkább csodálkozással vegyes megdöbbenésként ért az, amikor az egyik énekestehetség-kutató versenyben a műsorvezető hölgy bájos, kedves, hamvas megjelenésével össze nem egyeztethető módon azt mondta a képernyőt néző férfiaknak, hogy legyenek tökösebbek, szavazzanak, szavazzanak. Még ha egy Feró keresztnevű mentor szájából hangzott volna el… Tehát nemcsak a hallgatóság, a beszédszituáció, a kommunikációs színtér lényeges e tekintetben, hanem a beszélő, a megszólaló is.
Kétségtelen, hogy manapság már nemcsak a beszélt nyelvben jelenik meg a szleng, trágár kifejezések sora, hanem feliratokon, plakátokon, azaz az írott nyelvhasználatban is. A szlengkutatók hiába hangoztatták, hogy a nyelvi jelenségek nem tartoznak se az erkölcs, se az esztétikum kategóriájába, ahogy egy tudományos vizsgálatban egy fizikai törvényt sem lehet erkölcsösnek vagy erkölcstelennek, szépnek vagy csúnyának nevezni. A nyelvhasználók többsége nemtetszéssel fogadja az argóelemek bekerülését a nyilvános nyelvhasználatba. Márpedig tudjuk: a közönséget nem lehet leváltani…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.