Évi hatszázezer áldozat

Minden száz emberből egy a passzív dohányzás miatt hal meg – állapította meg a WHO. A szervezet szerint világszerte évente több mint hatszázezer nemdohányos esik áldozatául a cigarettázók szokásának.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a The Lancet című tudományos folyóiratban beszámoltak egy átfogó kutatásról, amely első alkalommal globálisan, összesen 192 országban vizsgálta a passzív dohányzás hatásait. A felmérésből kiderült, világszerte a gyerekek 40, a férfiak 35 és a nők 33 százaléka szenvedi el akaratlanul a dohányfüstöt. A WHO becslései szerint 379 ezren az ebből adódó szívbetegségben, 165 ezren légúti megbetegedésekben, mintegy 37 ezren asztmában, 21 ezernél is többen pedig tüdőrákban halnak meg – írta a távirati iroda.
A passzív dohányzás leginkább a nőket sújtja, a mások cigarettafüstje miatt meghaló emberek 46 százaléka nő. A gyerekek és a férfiak aránya 28, illetve 26 százalék. A gyerekek mindenekelőtt a fejlődő országokban vannak kitéve veszélynek. A bolygó szegény országaiban különös veszélyt jelent, hogy a passzív dohányzás kéz a kézben jár a fertőző betegségekkel.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) adatai szerint egy magyarországi vizsgálatban a megkérdezettek 65 százaléka állította, hogy passzív dohányzásnak van kitéve. Ők átlagosan 270 percet töltöttek naponta dohányfüstös levegőben. A válaszadók 53 százaléka a munkahelyén kénytelen elszenvedni a passzív dohányzás kellemetlenségeit.
Egy 1995-ös vizsgálat szerint a diákok körülbelül egyharmada az iskolában is belélegzi a mások által kifújt dohányfüstöt. 2000-ben is végeztek egy kutatást, amely megállapította, hogy a budapesti óvodások 40 százaléka lélegezte be a felnőttek dohányfüstjét. Szinte minden magyar tudja, hogy a passzív dohányzás éppen olyan ártalmas, mint az aktív.
A passzív dohányzás megelőzését célzó intézkedések legnagyobb részét a nem dohányzók védelmében 1999-ben hozott törvény foglalja magába. Ez előírja, hogy dohányozni csak a kijelölt helyen szabad. Egy füstös szórakozóhelyen eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nem dohányzó ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.