Futballra szakosodott multinacionális cég

Múlt csütörtökön a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága úgy határozott, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezze. Az óriás és a törpe. A döntés mozgatórugóit kereső, véleményeket idéző összeállításunkban egy oroszokról szóló zürichi helyszíni riport és egy katari témájú jegyzet is helyet kapott.

Deák Zsigmond
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drang nach Osten – nem lehetünk annyira naivak, hogy azt gondoljuk, a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai tájékozottak a középkorban tapasztalt német keleti irányú terjeszkedés fogalmával kapcsolatban. Franz Beckenbauer még bizonyára, de mondjuk az egyiptomi Hany Abo Rida vagy a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner aligha… Ettől még erősen kelet felé pozicionálták a világ egyik legnagyobb sportszervezetét, s egyben a földkerekség talán legkomolyabb sporteseményét. Duplán is, hiszen a futballtörténelem során első ízben döntöttek egyszerre két világbajnoki helyszínről. A nagy sietség oka lapunk korábbi számaiból kiderülhetett: jövő nyáron tisztújítás lesz a FIFA-ban, így minden korrupciós vád és lebukás ellenére a jelenlegi vezetőség érdekében most kellett tető alá hozni a voksolást.
Első ránézésre a végeredmény meglepetés, ám ha abból indulunk ki, hogy a fogadóirodák a döntés előtt az oroszoknak és a katariaknak adták a legnagyobb esélyt, akkor mégsem. Szombati számunkban idéztük az angol válogatott védő, Rio Ferdinand egyszerűségében is nagyszerűen megfogalmazott kételyeit – „Mi kaptuk a legkevesebb szavazatot, kettőt. Hogy a f…ba?!” –, valamint azt a vélekedést, hogy beruházások lehetősége döntött a házigazdákról. A világsajtóban szemezgetve talán a portugál Publico című lap találta fején a szöget leginkább, túllépve a vesztesek traumáján: „Ha a siránkozást félretéve megpróbálunk tiszta fejjel gondolkodni, rájövünk, hogy a FIFA éppen úgy cselekedett, ahogy egy multinacionális cégtől elvárható: kizárólag a sokszínűséget és a profitot tartotta szem előtt.”
Erről van szó: a sportág irányító szervezete rég nem más, mint egy maximális haszonra törekvő nemzetközi vállalat, még ha papíron nonprofit alapon működik is, s nem csúcsmenedzserek, hanem a földkerekség különböző sarkaiból összeverbuvált, így vagy úgy befolyásolható sportdiplomaták hozzák a döntéseit. Ám a FIFA fő támogató cégeit valóban csúcsmenedzserek irányítják, s innen már nem nehéz eljutni az üzleti alapú gondolkodásig. A döntési mechanizmusba kódolt korrupció igazából csak mellékszál, amíg világ a világ, mindig lesznek egy ilyen népes és színes testületnek megvesztegethető tagjai. Rio Ferdinandnak és az angoloknak üzenhetjük, örök igazság, hogy sokkal kevésbé éri meg leleplezni a döntéshozókat, mint lefizetni…
Sepp Blatterék persze értelemszerűen nem ezt, hanem a nyitást hangsúlyozzák, azt, hogy olyan helyre viszik a nagy seregszemlét, ahol még sosem volt, Kelet-Európába, illetve a Közel-Keletre. Hogy az egyik ország óriás, a másik törpe? Hogy minden szinte csak maketten létezik? Ezúttal ez nem számított. Oroszország a 2014-es téli olimpia megszerzése után egy sportban is erősödő, csaknem százötvenmilliós világhatalom magabiztosságával és lendületével kampányolt. Háttérbe szorult, hogy a tervezett helyszínek közül mondjuk a fekete-tengeri Szocsi és a szibériai Jekatyerinburg két és fél ezer kilométerre fekszik egymástól, s hiányzik a komoly utazási infrastruktúra. A pénz és az elhivatottság viszont nem.
Utóbbi kitétel a katariakra is vonatkozik, akik bizonyos szempontból ellentétes problémákkal küzdenek. Ott az ország túl kicsi, hatvan kilométeren belül elhelyezni a stadionokat és a szurkolók százezreit nem lesz egyszerű mutatvány. A tervek viszont a bárka vagy kagyló alakú hipermodern, légkondicionált stadionokról lenyűgözők, az viszont utópisztikus – vagy inkább nonszensz –, hogy a vb után leszerelnék az arénákat (hiszen nincs rájuk szükség), s el-, illetve odaadnák az érdeklődőknek… Azt persze senki sem említette, hogy az olaj (s vele a pénz) záros határidőn belül elfogyhat, vagy éppen más, megújuló energiaforrások kerülhetnek előtérbe, s akkor már nem lehet ilyen felesleges hívságokra hatalmas összegeket költeni. A fő hívó szó egyelőre mégis az ötvenmilliárd dolláros beruházási lehetőség, de látványos kampányfilmjükben a derék arabok áldoztak a nagypolitika oltárán is, hiszen Izraelt egy zsidó kisfiún keresztül külön meginvitálták a majdani katari eseményre.
A szavazás miatt csalódott amerikaiak most az olajdollárokat emlegetik, elfeledve, hogy ők a „kóladollárok” miatt Athén helyett rendezhették meg (egyébként pocsékul) az 1996-os aranyolimpiát Atlantában. Igaz, erről nem a FIFA döntött, hanem egy másik multinacionális cég, a NOB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.